Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Implanturi dentare de ultima generatie din Roxolid

In doua articole anterioare, am adus in dezbatere tema importantei implanturilor dentare si am incercat sa aduc informatii utile celor care vor sa faca un implant dentar, pentru a-l putea face in cunostinta de cauza, intr-o clinica specializata in implanturi dentare cum ar fi Royal Dental. Clinica Royal Dental ofera si executa implanturi dentare de ultima generatie marca Straumann, la cel mai mic pret de pe piata. Daca in zilele de azi, un factor important in luarea unei decizii sunt costurile, cred totusi ca sanatatea danturii si sanatatea in general trebuie mentinuta in conditii optime, alegand tratamente inovatoare si implanturi dentare de calitate superioara, toate acestea pentru a fi siguri de succesul interventiei chirurgicale. 

Compania elvetiana Straumann a luat fiinta in 1954, chiar de la inceput si-a propus sa investeasca in cercetare, avand rezultate remarcabile si brevetand noi descoperiri stiintifice, facand astazi parte din pionierii implantologiei moderne. Descoperirea conform careia titanul se poate integra in osatura organismului a deschis drumul pentru folosirea lui in interventiile chirurgicale ortopedice si mai apoi in stomatologie, in implanturile dentare. Desi puterea lui este asociata cu forta masticabila, proprietatile lui mecanice sunt limitate in cazul implanturilor de diametru redus. Accentul pus pe cercetare, de compania Straumann, in descoperirea solutiilor si importanta data implanturilor folosite in stomatologie, dar si gasirea unor materiale cat mai puternice in ceea ce priveste tehnica dentara, a dus la descoperirea si brevetarea Roxolidului. 

Implant dentar

Ca o incununare a cercetarii in osteointegrare, cei de la Straumann au descoperit si brevetat un nou aliaj din titan si zirconiu, denumit Roxolid, destinat in exclusivitate implanturilor dentare. Potrivit ultimelor cercetari clinice si stiintifice, Roxolid combina rezistenta crescuta la forte de tensiune si uzura cu osteointegrarea excelenta, fiind cu 50% mai puternic decat titanul pur. Roxolid a fost elaborat cu scopul de a spori fiabilitatea si siguranta, in special in cazul implanturilor cu diametru redus. Astfel s-a constatat ca dupa numai 4 saptamani de la inserare, comparativ cu implantul din titan, in jurul implantului Roxolid a crescut semnificativ mai mult tesut osos. 

Implant dentar de ultima generatie

Implanturile dentare de ultima generatie din Roxolid, pe langa diametrul extrem de mic de numai 3.3 mm la care sunt disponibile, poate gazdui microstructura sofisticata a procesului necesar implantarii. Avantajele noului material Roxolid sunt estetica consolidata, perioada scurta de acomodare si vindecare, posibilitatile de evitare ale grefei osoase, procedurile de augumentare, tratamente mai simple, mai putin traumatice cu timpi de refacere mai mici. 

Implanturi dentare de ultima generatie Straumann

Compania Straumann a anuntat ca planul de investitii in cercetare a fost extins pentru a include si studii noi, privind necesitatea augmentatiei osoase si performanta aliajului in regiunea frontala si in spatiile inguste. Cand alegem, in calitate de pacient, un implant dentar Straumann, alegem o solutie care este rezultatul unor decenii de cercetari stiintifice si putem fi siguri ca am facut cea mai buna alegere existenta. 

www.royaldental.ro

Recomand clinica Royal Dental deoarece foloseste cea mai avansata aparatura, materiale si tehnici existente in stomatologie, mai ales implanturi dentare Straumann (Elvetia) si Biotech (Franta), companii cu vechime mare, recunoscute pentru tehnologiile inovatoare in domeniul implantologiei. Clinica Royal Dental este printre putinele din Romania, care executa implanturi dentare de ultima generatie din Roxolid, astfel incat puteti apela cu incredere la echipa de specialisti, avand certitudinea ca o sa aveti parte de cel mai bun implant dentar existent in lume, la cel mai mic pret. Garantat solutia ideala pentru un zambet perfect este clinica stomatologica din Bucuresti echipata cu aparatura ultramoderna, tehnologie de ultima generatie si avand cea mai profesionista echipa de medici specialisti stomatologi. 

Operatiile de baza in procesul de forjare

Procesul de forjare libera consta in combinarea unor operatii tehnologice simple, numite operatii de baza. Acestea sunt: refularea, intinderea, gatuirea, gaurirea, indoirea, rasucirea si sudarea. 

Refularea - este operatia de forjare libera prin care se mareste sectiunea transversala a semifabricatului prin micsorarea inaltimii ei, in urma aplicarii de lovituri sau a unei apasari in lungul axei sale.

Intinderea - este operatia prin care se micsoreaza sectiunea transversala a semifabricatului si se mareste lungimea acestuia. Operatia de intindere consta din aplicarea de lovituri, pe doua directii perpendiculare, asupra materialului incalzit, in urma carora materialul devine subtire in locul lovit, insa creste lungimea acestuia. Piesa se rastoarna mereu cu 90° in jurul axei longitudinale pentru ca, in urma loviturilor repetate, sa se ajunga pe toata lungimea la sectiunea necesara. Din cand in cand, fetele piesei trebuie netezite cu o scula numita planator, indepartandu-se astfel neregularitatile de pe suprafete. Daca intinderea se incepe de la o anumita cota, se executa mai intai marcarea cu o scula de marcat si apoi se executa deformarea cu intinzatoare, de la linia de marcare spre exterior, urmand apoi netezirea. In functie de scopul urmarit si de configuratia semifabricatului se deosebesc mai multe variante ale operatiei de intindere: 
- intindere simpla. 
- intindere pe dorn, cu scopul de a mari lungimea si de a micsora diametrul exterior al unor semifabricate cilindrice gaurite. 
- largirea pe dorn, cu scopul maririi diametrului exterior si interior al unor piese goale la interior. 

Gatuirea - este o operatie ajutatoare la intindere. In unele cazuri, este necesar ca o piesa sa fie intinsa numai pe o anumita portiune sau numai la un capat, restul ramanand cu sectiunea nemodificata. Portiunea care trebuie intinsa este marcata cu ajutorul gatuitoarelor si apoi intinsa. 

Gaurirea - este operatia de forjare libera prin care se obtine, cu ajutorul unuia sau mai multor dornuri, o gaura patrunsa sau infundata in semifabricat. 

Indoirea - este operatia prin care semifabricatul se curbeaza, modificandu-si axa longitudinala. 

Rasucirea - este o operatie de forjare libera prin care o parte a unui semifabricat este rotita cu un anumit unghi fata de restul semifabricatului. Rasucirea se realizeaza astfel: se fixeaza bara la unul din capete iar celalalt capat se roteste cu ajutorul unei parghii sub un anumit unghi. Se constata o rasucire a fibrelor care incepe din planul de prindere si creste spre punctul unde s-a aplicat forta de rasucire. Partile semifabricatului care se rasucesc se vor incalzi. Rasucirea la temperaturi joase produce fisuri si ruperi ale materialului. 

Sudarea - este operatia prin care pot fi îmbinate semifabricatele incalzite pana la curgere plastica prin presare. Aceasta operatie este in prezent foarte rar utilizata in practica. 

La intocmirea procesului tehnologic de obtinere a unui semifabricat prin forjare libera se stabileste o succesiune logica de operatii. Pentru a intelege modul de stabilire a unui proces tehnologic de forjare libera, prin combinarea diferitelor operatii de baza, se consulta in prealabil desenul tehnic al piesei.


Procedeele de prelucrare prin presare la rece

Toate corpurile solide au proprietatea de a se deforma sub actiunea unor forte exterioare si a altor factori cum ar fi: temperatura, actiunea indelungata a timpului. Diferite materiale supuse deformarii se comporta diferit in functie de marimea fortelor care actioneaza, precum si de conditiile in care are loc deformarea.

Procedeele de prelucrare prin presare la rece sunt acelea care se executa prin deformare plastica a materialului prelucrat, cu sau fara separarea acestuia, la temperaturi inferioare celei de recristalizare. 
 
Procedeele de prelucrare prin presare la rece se pot clasifica astfel:

Procedee de taiere (la foarfeci, decupare, retezare, perforare, taierea marginilor) - prin care se separa partial sau total o parte din materialul prelucrat.
Procedee de indoire si rasucire (indoire simpla, curbare, roluire) - la care are loc deformarea prin incovoiere sau rasucirea materialului prelucrat.
Procedee de ambutisare (ambutisarea fara subtierea materialului, ambutisare cu subtierea materialului) - prin care are loc deformarea complexa a materialului prelucrat pentru trecerea acestuia dintr-o forma plana in una cava, sau pentru continuarea deformarii unui semifabricat cav.
Procedee de fasonare (planare, reliefare, umflare, gatuire, rasfrangere, bordurare) - prin care se produce deformarea locala a materialului prelucrat, fara modificarea grosimii acestuia.
Procedee de presare volumica (presare in matrita, extrudare, calibrare, refulare) - prin care se realizeaza modificarea formei si a dimensiunilor materialului prelucrat (inclusiv a grosimii), prin redistribuirea acestuia partial, sau in intreg volumul sau.
Procedee de asamblare (faltuire, capsare) - sunt acelea la care prin taiere si deformarea materialului se realizeaza imbinarea a doua sau mai multe piese.

Pentru prelucrarea prin presare la rece se folosesc atat materiale metalice (feroase si neferoase) cat si nemetalice (hartie, carton presat, piele, pasla, cauciuc, mase plastice). Semifabricatele sunt, in general, produse laminate si trase sub forma de benzi, table, bare, profile si sarme.


Implantul dentar din aliaj de titan

Intr-un articol anterior am adus in dezbatere implanturile dentare si rolul lor de inlocuire a dintilor unei persoane adulte. Daca ne gandim sa facem un implant dentar, intotdeauna dorim sa stim care este rata de succes al unei asemenea interventii si riscurile la care ne supunem. Este bine de stiut ca reusita unui implant dentar este in jur de 95% din cazuri, iar esecul se datoreaza in principal factorului uman, al unor boli aparute dupa implant la gingii sau maxilar, respectiv fumat, sau in cazul unui mic procent de persoane s-a depistat o alergie la titan. 

Elementul chimic Titanium

Titanul a fost descoperit la sfarsitul secolului XVIII, de catre William Gregor, care a sesizat in peregrinarile sale ca un anumit tip de nisip era atras de magnet, descoperind in componenta nisipului un oxid metalic de culoare alba pe care nu-l putea identifica si care continea un metal care nu se potrivea cu proprietatile nici unui alt element cunoscut pana atunci. Titanul este un element chimic cu simbolul Ti si numarul atomic 22, are o densitate mica si este un metal dur, lucios, rezistent la coroziune de culoare alba. Ca urmare a calitatilor pe care le are, titanul confera compatibilitate perfecta, osteogeneza corecta si viabilitate in timp implantelor dentare. Pe termen scurt de 6 luni, titanul introdus in masa osoasa este bine tolerat, fiind biocompatibil. Studiul ultrastructurii interfetei os-implant, la microscopul electronic cu baleaj, au evidentiat trei zone distincte, si anume o zona glicoproteica in contact direct cu osul si suprafaţa implantului, o zona de fibre de colagen dezordonate si calcificate si zona de fibre de colagen ordonate si calcificate. Aceste zone incep dinspre implant spre os iar grosimea lor este dependenta de biocompatibilitatea biomaterialului. 

Titan 

Desi titanul este considerat a fi biocompatibil, ceea ce inseamna ca este un metal care se integreaza cu tesuturile umane, s-a constatat la un procent foarte mic de oameni o reactie alergica la acest metal. Este cunoscut faptul ca toate metalele se oxideaza si elibereaza particule ionizate care se lipesc de proteinele din organism, astfel pacientii alergici la titan sunt alergici si la aceste particule. Simptomele de alergie la titan pot lua diverse forme de la cele mai usoare la unele mai severe, manifestate prin reactia organismului uman care incearca sa elimine particulele sau obiectele straine din corpul uman cum ar fi in cazul nostru titanul. Simptomele unei alergii la titan sunt oboseala cronica, eruptii pe piele, dureri generale, incapacitate de vindecare in mod corespunzator a ranilor si infectiilor dar si diferite forme de dermatita. 

Cel mai intalnit compus din titan, este dioxidul de titan, fiind considerat non-toxic il intalnim adesea in produsele destinate consumatorilor sub forma agentilor de albire. In cazul in care doriti sa efectuati un implant dentar din aliaj de titan si stiti ca sunteti predispusi la alergia metalelor, faceti un test inainte de efectuarea interventiei. 

Cel mai bun implant detar - Royal Dental

Titanul este material de electie in implanturi dentare, fiind utilizat ca biomaterial de peste 30 de ani cu rezultate foarte bune dovedite atat experimental cat si clinic, datorita proprietatilor lui, reprezentate de amagnetism, imunitate biologica, actiune terapeutica, rezistenta, omogenitate, puritate si greutate specifica mica. 

Royal Dental

Succesul unui implant dentar tine de profesionalismul medicilor stomatologi care il realizeaza iar pentru a evita orice riscuri in momentul in care ne decidem sa recurgem la un implant, trebuie sa o facem intr-o clinica specializata. Recomand pe aceasta cale Royal Dental, o clinica stomatologica/dentara in Bucuresti, echipata cu tehnologie ultramoderna, materiale si instrumente de ultima generatie, toate acestea pentru a oferi o ingrijire medicala dentara superioara si servicii complete la standarde internationale. Royal Dental va pune la dispozitie serviciile profesionale a unei echipe de medici stomatologi practicanti calificati in Romania, Franta si Elvetia cu experienta in toate ariile de specializare ale stomatologiei cum ar fi implant dentar, estetica, protetica, profilaxie, oferindu-va cel mai inalt nivel de ingrijire medicala dentara personalizata, la cele mai accesibile preturi. 

www.royaldental.ro

Sustin campania Royal Dental Royal Dental, clinica stomatologica in Bucuresti, specializata in implanturi dentare din aliaj de titan, care foloseste tehnologii revolutionare, medici specialisti si metode moderne de tratament stomatologic atraumatic, prin care se doreste sa se demonteze “legendele” populare despre implanturi si sa vina in ajutorul persoanelor cu probleme dentare cu informatiile necesare pentru a lua o decizie in cunostinta de cauza. Pacientii trebuie sa inteleaga ca echipa Royal Dental sunt alaturi de ei si ca au dreptul la o parere autorizata, astfel incat sa obtina cele mai bune rezultate si sa elimine orice risc in procesul de redobandire a functionalitatii si esteticii dentare. In cadrul clinicii Royal Dental acestia au oportunitatea de a fi consultati si tratati de unii dintre cei mai buni medici implantologi, specializati la Harvard si Universitatea Boston. Dupa o vizita la Royal Dental iti recapeti sanatatea dentara, armonia danturii si frumusetea zambetului. 


Tehnica de deformare a pieselor prin ambutisare

Procesul de ambutisare este un proces complex, in functie de forma geometrica si materialul piesei, tehnologia de deformare, utilajul de presare si forma constructiva a matritei. Cu cat complexitatea piesei este mai mare, cu atat dificultatile care apar la realizarea ei sunt mai numeroase. Conditiile in care se realizeaza deformarea unui semifabricat anume se stabilesc analizand starea de eforturi unitare si de deformatii la ambutisare.

Ambutisarea se defineste ca fiind operatia de prelucrare prin deformare plastica efectuata cu scopul transformarii semifabricatului plan intr-o piesa cava si de modificare in continuare a piesei prin cresterea inaltimii si reducerea dimensiunilor transversale. Se poate face cu sau fara modificarea voita a grosimii materialului. Obtinerea piesei cilindrice ambutisate dintr-un semifabricat plan este rezultatul reducerii continue a circumferintei acestuia, pe masura cresterii inaltimii.


Tehnica de stantare

Se numeste stantare operatia mecanica de fasonare la cald sau la rece, fara aschiere, a unor obiecte de aceeasi forma, din material cu una sau doua dimensiuni mici fata de celelalte (tabla, banda, discuri, sarma) efectuata prin taiere cu ajutorul unor stante, sau prin deformare plastica. 

Operatii care se pot realiza prin stantare: decupare, ambutisare, rasfrangere, fasonare, taiere, detasare, perforare. Se pot prelucra materiale diverse, ca metale, placi de plastic, hartie sau carton. Pentru a realiza aceasta operatie se folosesc de la mecanisme simple care se actioneaza manual pana la prese mecanice sau hidraulice de mare putere. 

Stantarea este procedeul tehnologic de prelucrare prin taiere a tablelor ce consta in taierea dupa un contur inchis si separarea completa a unor portiuni din semifabricat. 

Semifabricatul initial, de grosime s (banda sau platbanda) se aseaza pe placa de taiere, prevazuta cu muchii taietoare pe conturul interiror si cu ajutorul poasonului, prevazut tot cu muchii taietoare pe conturul exterior, actionat de forta P, se separa o portiune, care poate fi deseu sau piesa finita. 

Procedeul se executa cu ajutorul unei scule numita stanta, scula ce are cel putin doua elemente active (poansonul si placa activa) cu conturul corespunzator piesei ce se vrea obtinuta. Stanta este actionata de o presa, unul din elementele active fiind mobil (poansonul), iar celalalt fix (placa de taiere).

Principalele etape ce trebuie parcurse sunt: 
- pregatirea semifabricatului in vederea stantarii. 
- controlul initial.
- tratamentul termic initial. 
- croirea economica. 
- calculul fortei de stantare Ps.
- alegerea semifabricatului initial.
- stabilirea felului, numarului si succesiunii operatiilor. 
- stabilirea operatiilor si numarului de piese care se executa simultan.
- stabilirea schemei tehnologice de lucru.
- alegerea sculelor si a utilajului pe care se executa stantarea.
- incalzirea semifabricatului. 
- curatirea prin stantare.
- tratamentul termic final. 
- controlul final. 
- ambalarea si trimiterea catre beneficiar.


Eu stiu de ce revin la Cora !

In urma cu cateva zile am incercat primul meu review la un site intr-un articol despre noul look al sitului hipermarketului Cora. Am ramas placut impresionat de feedbackul echipei care se afla in spatele noului site Cora, care in cateva zile au fixat toate micile probleme semnalate de mine in review, acum functionalitatea sitului este perfecta. 

Hipermarketul preturilor HiperMici www.cora.ro

Am verificat pagina de inregistrare unde functioneaza tasta tab perfect si modul de inregistrare a fost simplificat prin redirectionare, odata cu apasarea butonului “Inregistreaza-te” te directioneaza direct la formular, unde oricine se poate inregistra in mod simplu si usor, chiar si persoanele mai in varsta, care nu sunt familiarizate cu formularele de inregistrare si navigare pe situri. Ma declar foarte multumit si ma bucur ca articolul precedent a fost un motiv in plus pentru echipa din spatele sitului Cora, in optimizarea lui. 

Surpriza a venit insa pe email odata cu newsletterul de la CoraCluj, care sincer m-a miscat, chiar nu ma asteptam sa primesc un newsletter personalizat. Cred ca este primul newsletter personalizat primit vreodata, conceput profesionist, intr-un mod simplu si prietenos, asa emailuri sa tot primesti. In comparatie cu zecile de newsletter pe care le primesc zilnic, dupa acelasi calapod, cel de la Cora a punctat simplu si direct toate noutatile aparute intre timp si chiar modul direct si personalizat iti starneste curiozitatea si te indeamna sa vizualizezi noutatile si ofertele hipermarketului. Felicitari echipei CoraCluj care concep si trimit newsletter personalizat, cred ca tot mai multi clienti se vor inscrie mai degraba la un newsletter personalizat, mult mai prietenos decat un ziar de oferte standard tiparit. 

Newsletter personalizat de la Cora

Intr-adevar in cateva zile echipa din spatele noului site Cora, au rezolvat si problema sitului care poate fi accesat acum si de pe telefoane mobile sau smartphone, iar viteza de incarcare a sitului pe telefon este excelenta, merge aproape la fel de repede ca si pe laptop. Felicitari pentru aceasta realizare. 

www.cora.ro Mobile

Am sesizat ca s-a lucrat si in zona widgeturilor care sunt functionale toate, astept cu nerabdare sa se rezolve si widgetul cu vremea ca sa-ti arate vremea din locatia in care te afli in momentul in care accesezi situl Cora. Inca o data am ramas placut surprins sa observ rapiditatea cu care echipa din spatele noului site Cora s-a miscat si au fixat micile erori. 

Poate ca pentru multi utilizatori de internet utilitatea unui site confortabil in utilizare simplu si neaglomerat, este esentiala, marturie raman impresiile lasate pe pagina de facebook a hipermarketului Cora, care contorizeaza peste 65400 de like-uri, sper ca in curand sa depaseasca bariera psihologica de 1 milion de like-uri. 

In concluzie recomand cu caldura noul site Cora, o bijuterie tehnologica realizat de o echipa de profesionisti. Eu ma declar multumit si bucuros pentru feedback-ul primit si newsletterul personalizat, am priceput perfect intelesul sloganului ”Stii de ce revii”, asa cum am inteles in incinta hipermarketului sloganul “Hipermarketul preturilor HiperMici”. Fidelizarea clientilor este importanta in economia de piata, modalitatile de fidelizare a clientilor promovate de hipermarketul Cora, m-au castigat 100%. 

Eu stiu de ce revin la Cora

Eu stiu de ce revin la Cora! ... Dar tu stii?


Tratamente termochimice

Tratamentele termochimice se folosesc pe scara tot mai larga in productie ca mijloc de imbunatatire a caracteristicilor mecanice sau fizico-chimice ale straturilor superficiale ale pieselor si sculelor. Modificarea structurii si proprietatilor straturilor superficiale se obtine pe seama modificarii compozitiei chimice, imbogatirii intr-un anumit element, eveatual urmat de tratament termic. In functie de proprietatile dorite se alege elementul de imbogatire si regimul de tratament termochimic. La baza tuturor tratamentelor termochimice stau aceleasi trei procese elementare, si anume: disocierea (d), adsorbtia (A) si difuziunea (D), intre care trebuie sa se asigure relatia d~A

Cementarea - tratamentul termochimic de cementare (imbogatire in carbon) se aplica pieselor din oteluri carbon si aliate cu un continut pana la 0.25% C (oteluri de cementare). Are drept scop obtinerea in suprafata pieselor, pe o adancime de circa 1-2 mm, a unui continut in carbon de 0,7-1,1%, care dupa calirea piesei ii confera acesteia o duritate superficiala mare (in jur de 60HRC). In acest fel se poate asocia piesei la o tenacitate ridicata a miezului (acesta ramane relativ moale dupa calire datorita continutului scazut in carbon) o duritate inalta suprafetei, rezistenta la uzura, la presiunea de contact si la oboseala.

Nitrurarea - este tratamentul termochimic de imbogatire a suprafetelor in azot. Se supun nitrurarii atat piese din otel, cat si din fonta la care se urmareste marirea duritatii superficiale, a rezistentei la uzura, la oboseala si chiar la coroziune. In raport cu cementarea, stratul nitrurat este mult mai dur si deci mai rezistent la uzura si prezinta o stabilitate termica mai mare, duritatea inalta mentinandu-se la 550-600 °C. Se supun nitrurarii, de regula, oteluri de imbunatatire, aliate cu Al, Cr, Mo, V. Inainte de nitrurare, piesele din oteluri de imbunatatire se supun tratamentului de imbunatatire. Imbunatatirea consta din calire si revenire inalta, care sa conduca la o structura sorbitica globulara fina. Suprafetele supuse nitrurarii trebuie sa fie bine curatite si degresate, in care scop se foloseste des tricloretilena. Parametrii tehnologici principali ai nitrurarii sunt temperatura si durata de incalzire. In mod curent, temperatura de nitrurare este intre 500-550 °C.

Carbonitrurarea - tratamentul se aplica in aceleasi scopuri si cu aceleasi efecte ca si cianizarea inalta, prin utilizarea unui amestec gazos bogat in carbon si azot. Fata de cianizare prezinta unele avantaje demne de luat in seama: 
- costul mai redus al mediului de carbonitrurare. 
- toxicitate mai redusa. 
- posibilitatea de automatizare a unei productii pe banda. 

Temperatura de incalzire este in mod obisnuit intre 800-850 °C, iar durata se alege in functie de grosimea stratului carbonitrurat si temperatura adoptata. Trebuie remarcat faptul ca in special la temperaturi inalte (peste 800 °C) difuzia carbonului este accelerata de prezenta azotului, fapt care conduce la obtinerea intr-un timp mai scurt, fata de cementare, a unor grosimi de strat de aceeasi marime. 

Datorita prezentei azotului in austenita si in carbonitruri, in urma calirii, stratul carbonitrurat are o duritate si o rezistenta la uzura mai mare decat cel obtinut prin cementare. Rezultatele carbonitrurarii sunt deosebit de bune daca se asigura o limitare a continutului in carbon si azot si a grosimii stratului, pentru a nu se produce o cantitate prea mare de austenita reziduala dupa calire. Austenita reziduala reduce duritatea stratului carbonitrurat si poate avea efecte nedorite in cazul pieselor aflate in miscare de rotatie, cand prin frecare cu piesa conjugata, ea se transforma si prin cresterea de volum care o insoteste, piesele se blocheaza (gripeaza).



Implantul dentar de la vis la realitate

Un zambet frumos cu o dantura perfecta imaculata reprezinta visul oricarui om de pe planeta, iar pentru acesta suntem dispusi sa facem totul chiar multe sacrificii. Cu noile inventii si descoperiri stiintifico-tehnice din domeniul stomatologiei acest lucru este posibil chiar daca nu avem o dantura perfecta sau avem dinti lipsa acestia pot fi inlocuiti prin implanturi dentare, printr-o simpla interventie chirurgicala, fara durere, eficienta si de durata. Ideile preconcepute ale oamenilor cu privire traumele si esecul unor lucrari stomatologice, exista inca dar acestea trebuie tratate in ziua de azi cu scepticism, pentru ca nu mai poti compara un cabinet stomatologic de acum 20-30 de ani cu unul actual dotat cu aparatura de ultima generatie, la fel cum o lucrare si modul de efectuare a ei de acum cativa ani nu mai este de actualitate. Pentru a intelege mai bine diferentele imaginati-va cum arata o masina acum 20 de ani si ce dotari tehnice are o masina noua astazi, evolutia este evidenta. Tot asa se poate face o comparatie cum arata si functiona un computer acum 20 de ani si cum arata si ce poate face unul azi. Aceeasi situatie si evolutie tehnica este prezenta si in stomatologie, unde traumele si esecul unei lucrari dentale au fost eliminate. 

Putini dintre noi pot spune ca n-au fost niciodata la un cabinet stomatologic pentru o consultatie sau pentru o lucrare, sau mai multe lucrari. Prima data cand am facut cunostinta cu medicul stomatolog a fost la o varsta frageda, cred ca aveam vreo 5 ani si trebuia sa-mi extraga incisivii de lapte din maxilarul superior. Experienta a fost deosebit de traumatizanta pentru varsta mica la care eram dar si din cauza aspectului acelui cabinet si al dotarilor ce le avea. Experienta am trait-o intr-un cabinet stomatologic de policlinica in timpul comunismului, inca mai imi aduc bine aminte acel scaun rece din piele maro inchis si culoarea vopselei crem deschis a piciorului si a bratului mobil, pe alocuri scorojita si ruginita, urmele de rugina erau prezente si in recipientul metalic de langa scaun, dar cel mai mult am fost inspaimantat de ustensilele metalice si arsenalul medicului cu care am fost terorizat. Ca trauma sa fie totala extractia a fost facuta fara anestezie pentru ca eram prea mic pentru anestezie injectabila si nu aveau in dotare un spray sau alt fel de anestezie, cel putin asta era procedura la policlinica unde am fost in anii ’80. Inca tin bine minte ca mama ma tinea de cap si o asistenta de manute, iar medicul stomatolog un om foarte mare, a rezolvat repede extractia celor doi dinti de lapte, am plans de durere si de frica mult timp. Experienta traumatizanta din copilarie la stomatolog, a fost o sperietura excelenta si invatatura de minte in viitor pentru a avea grija de dantura noua. Astazi un cabinet stomatologic dotat cu aparatura de ultima generatie arata cu totul altfel, atmosfera este una prietenoasa si profesionista, iar atitudinea medicilor este ireprosabila, dedicata pacientilor si rezolvarii nevoilor cele mai diverse, fara traume si urmari nedorite. 

Evolutia tehnica si stiintifica in ultimii ani, vizibila de la an la an, intr-un mod rapid cu efecte nebanuite acum 30-40 de ani se simte si in stomatologia actuala, mai ales cand vine vorba despre implanturi dentare. Implanturile dentare sunt optiuni noi atat pentru medicii stomatologi cat mai ales pentru pacienti, pentru care pierderea dintilor din varii motive nu inseamna obligatoriu o proteza dentara tinuta in batista sau intr-un pahar cu apa, sau o modalitate de a speria nepoteii. Daca aruncam o privire in istorie observam ca implanturile dentare nu erau necunoscute civilizatiilor antice, care au constientizat importanta unei dentitii bune si efectele negative asupra starii generale de sanatate a pierderii dintilor. Diferitele populatii si civilizatii isi modelau dintii si ii acopereau cu diferite materiale, totusi exista dovezi arheologice din Egipt si America Latina, unde s-au realizat implanturi de fildes, obsidian sau chiar dinti luati de la donatori aflati in pozitii inferioare ale societatii ca sclavi sau saraci, iar cand nu existau donatori s-au incercat implanturi de la animale domestice. Practica implanturilor de la donatori dar si incercarile diferitelor materiale cum ar fi portelan, aur, argint sau platina, cat si aplicarea diferitelor forme pentru a imbunatati stabilitatea implantului in os s-au dovedit ineficiente in timp. 

Descoperirea anesteziei generale si apoi a celei locale au revolutionat stomatologia moderna astfel incat anestezia a eliminat durerea si a permis medicului sa prelungeasca diferiti timpi operatori pentru finalizarea unor procedee terapeutice in stomatologie. Adevarata revolutie in stomatologie a realizat-o implanturile orale. Implantologia orala a rastrunat conceptii, a permis dispunerea unor stalpi suplimentari si a adus un suflu nou in protetica, generand o noua protetica. 

Printre parintii implantologiei moderne identificam pe Moses Strock care inregistreaza un prim succes in implantul dentar, folosind un aliaj din cobalt-crom-molibden, numit vitallium. Strock insereaza implantul din vitallium imediat dupa extractie, fara complicatii post-operatorii, totusi au existat si reactii adverse in unele cazuri. 

De numele lui Leonard Linkow se leaga implanturile de tip lama, pe care le-a inregistrat ca succes in anii ’60, folosind un aliaj de crom-cobalt. Ulterior forma, structura si suprafata acestor implante de tip lama au evoluat necontenit. Marele inconveninet al acestor tipuri de implant lama este faptul ca in cazul unui esec, totdeauna se pierdea o masa osoasa masiva din maxilar, motiv pentru care a fost abandonat de majoritatea stomatologilor. 

Implanturi dentare tip lama

Cercetatorul Dr. Per Ingvar Branemark a descoperit accidental insusirea titanului ca biomaterial, in urma unui experiment pe animale, a descoperit ca dispozitivul de titan inserat in os, dupa un timp se fixeaza bine in os intr-o ancorare osoasa puternica. Primul implant dentar din titan a fost realizat de Dr. Branemark in 1965 pe un voluntar uman, sub forma unui surub, obtinand un real succes. 

Implant dentar tip surub

Dezvoltarea continua a cercetarilor si aportul parintilor implantologiei in realizarea cu succes a implanturilor dentare aduc o credibilitate remarcabila tehnicii de implant dentar. Conceptia de osteointegrare, regenerare tisulara dirijata, grefele osoase, interventiile de ridicari sinusoidale au contribuit la extinderea indicatiilor implanturilor dentare si la cresterea ratei de succes. 

Cu alte cuvinte implantul dentar reprezinta o radacina dentara artificiala si este utilizat in stomatologie in scopul sustinerii unei restaurari asemanatoare unui dinte. Din punct de vedere tehnic implantul dentar este un surub de dimensiuni mici, prevazut cu spire, de forma unei radacini dentare, confectionat din titan biocompatibil cu tesuturile din cavitatea bucala, trecand prin cele mai meticuloase controale sanitare, de la fabricare si pana la plantarea acestuia in osul pacientului. Implantul de titan, este o piesa de mare precizie, conceputa sa reziste la sarcini considerabile si se comporta identic ca radacina unui dinte formand o radacina dentara artificiala. Surubul de titan se insereaza in osul maxilar printr-o interventie chirurgicala scurta, sub anestezie locala care nu necesita internare. Integrarea implantului in os se face fara durere intr-o perioada de pana la 6 luni, iar daca exista dureri acestea pot fi tinute sub control medical si cu ajutorul calmantelor sau analgezicelor. Dupa vindecare si integrarea implantului in os se realizeaza o baza solida, tesutul osos cuprinde efectiv partea exterioara a surubului implantat, pentru stabilitatea pe termen lung si fixarea coroanei dintelului care se aplica pe implant, relizandu-se o structura puternica, imposibil de distins de dintii naturali. Exista in practica un numar mare de posibilitati de reconstructie a dintilor lipsa, dar niciuna nu s-a dovedit la fel de eficienta ca un implant dentar. Un dinte restaurat complet este compus din trei parti implantul dentar, bontul protetic si coroana pe implant. Implantul in majoritatea cazurilor este fabricat din titan sau aliaj titan-zirconiu, bontul protetic este realizat din fibra de sticla sau din zirconiu, iar coroana care se aplica pe bont este metalo-ceramica, ceramica pe zirconiu sau realizata integral din ceramica. 

De ce implantul dentar este o necesitate? Un raspuns la aceasta intrebare il putem regasi analizand efectele dintilor lipsa care pot avea urmari evidente in modul in care o persoana mananca, vorbeste sau arata, dar mai grav este situatia in care se compromite sanatatea generala a cavitatii bucale a unei persoane, determinand o supra solicitare crescuta a dintilor vecini si permite structurii osoase de sustinere sa se deterioreze in timp. 

Este de la sine inteles de ce stomatologii recomanda in cazul dintilor lipsa un implant dentar, deoarece un implant inlocuieste un dinte lipsa fara sacrificarea tesuturilor dure dentare ale dintilor vecini. Un implant poate fi totodata suport pentru o supraprotezare mobila sau mobilizabila, cu imbunatatirea evidenta a mentinerii si stabilitatii acesteia. In aceste conditii avantajul unui implant dentar este esential, previne pierderea de tesut osos din maxilare, permite muscatul si mestecatul in mod natural, ajuta la mentinerea celorlalti dinti in pozitia naturala, favorizeaza vorbitul normal, imbunatateste aspectul facial si general, reprezinta o solutie permanenta pentru dintii lipsa si te ajuta sa poti savura din nou alimentele preferate si sa te bucuri de viata la maxim. Nu trebuie uitat faptul ca un implant dentar ingrijit corect il poti avea toata viata, iar rata de succes al implanturilor moderne este aproape totala. 

Succesul unui implant dentar tine de profesionalismul medicilor stomatologi care il realizeaza iar pentru a evita orice riscuri in momentul in care ne decidem sa recurgem la un implant, trebuie sa o facem intr-o clinica specializata. Recomand pe aceasta cale Royal Dental, o clinica stomatologica/dentara in Bucuresti, echipata cu tehnologie ultramoderna, materiale si instrumente de ultima generatie, toate acestea pentru a oferi o ingrijire medicala dentara superioara si servicii complete la standarde internationale. Royal Dental va pune la dispozitie serviciile profesionale a unei echipe de medici stomatologi practicanti calificati in Romania, Franta si Elvetia cu experienta in toate ariile de specializare ale stomatologiei cum ar fi implant dentar, estetica, protetica, profilaxie, oferindu-va cel mai inalt nivel de ingrijire medicala dentara personalizata, la cele mai accesibile preturi. 

Royal Dental

In ultimii ani tehnica reconstructiei dentare pe implanturi a fost modificata considerabil, daca inainte atentia stomatologului era indreptata asupra dintelui sau dintilor care urmau sa fie inlocuiti, astazi in clinicile specializate in implanturi dentare cum ar fi Royal Dental, se iau in consideratie o multitudine de factori interdependenti inainte de a se formula planul de tratament. 

Este bine de stiut care sunt procedurile si standardele de realizare a unui implant dentar intr-o clinica specializata care ofera servicii profesioniste cu tehnologie de ultima ora, toate acestea pentru un succes total a interventiei de restarurare. Consultul initial este primul pas in luarea deciziei de a realiza o procedura restaurativa pe implanturi dentare. In cursul acestei sedinte este determinat si evaluat statusul general si dento-parodontal al pacientului si daca terapia prin implanturi dentare se poate aplica pacientului, tot in aceasta sedinta este schitat planul preliminar de tratament. O refacere dentara pe implanturi insumeaza o serie de interventii si proceduri traumatice, pe catre pacientul trebuie sa le suporte: anestezia, uneori extractia dentara, crearea patului osos receptor, inserarea implanturilor, urmarirea osteointegrarii, confectionarea suprastructurii protetice si echilibrarea ei gnatologica. Dupa aflarea istoricului medical, urmeaza determinarea statusului orodentar al pacientului. Aceasta include o discutie cu pacientul despre afectiunile dentare suferite in trecut si un examen clinic minutions al regiunii oro-faciale. Examenul radiologic este obligatoriu, si in afara de radiografii se vor realiza atat fotografii exobucale si endobucale preoperatorii, prioritar este evaluarea dintilor restanti, aspectul mucoasei care acopera crestele alveolare, contururile osoase (forma, dimensiuni), fundurile de sac, dispozitia sanţului paralingual. In urma examenului intraoral se stabileste daca exista vreuna din contra indicatiile locale pentru realizarea tratamentului protetic pe implanturi dentare. Oferta osoasa trebuie cunoscuta si apreciata preoperator pentru a nu avea surprize si mai ales pentru a sti spre ce tip de implant ne orientam. 

Foarte important, cand alegem o clinica specializata in implanturi dentare, este ca aceasta sa fie echipata cu tehnologie pentru realizarea unei tomografii computerizata. Tomografia computerizata reprezinta examinarea de maxima acuratete si de cea mai mare corectitudine dimensionala. Tomografia prezinta de asemenea avantajul realizarii pe calculator a unei evaluari tridimensionale a ofertei osoase, precum si realizarea unei simulari 3D a oaselor maxilare. In afara de acuratetea dimensionala, prin aceasta metoda poate fi analizata si structura osului, ca si combinarea calitatii osoase cu exactitatea dimensionala pentru masurarea precisa a corticalei, a osului compact si evaluarea precisa a grosimii osului de calitate. De asemenea, se poate afla cu precizie distantele pana la obstacolele anatomice de importanta majora (canal mandibular, sinusuri, gaura mentoniera) si topografia acestora. Un alt avantaj major consta in faptul ca in urma tomografiei computerizate se poate realiza un model prin metoda CAM, al viitorului implant dentar. 

Implantul dentar presupune o interventie chirurgicala astfel incat sunt necesari cativa pasi cum ar fi consultatia stomatologica preliminara ce presupune dupa cum am enuntat mai sus diagnosticarea si elaborarea planului de tratament, dar si o serie de radiografii si tomografii computerizate si analizele generale suntem in conditii de sanatate generale bune si avem conditii paradontale bune, se trece la urmatoarea etapa. Interventia chirugiala orala efectiva care dureaza aproximativ o ora, iar durata acesteia poate creste odata cu cresterea numarului de implante puse in sedinta respectiva. Interventia chirurgicala orala se efectuaza sub anestezie locala, iar in final gingia este suturata peste implant. Urmeaza perioada de osteointegrare care poate varia in functie de pacient si varsta acestuia fiind intre 2 si 6 luni, in acest interval pacientul este protezat provizoriu. Ultima etapa o reprezinta atasarea bontul protetic, pe urma se poate face protezarea finala, se aplica coroana dentara. Dupa efectuarea implantului dentar complet igiena trebuie sa fie exemplara spalatul pe dinti trebuie facut meticulos si in mod repetat dupa fiecare masa, mai ales dimineata si seara. Ata dentara si apa de gura trebuie sa nu lipseasca din obiceiul zilnic de curatare, iar vizita la stomatolog la fiecare 6 luni pentru igienizarea profesionala este absolut necesara. 

Problemele si complicatiile legate de procedura de implant dentar sunt relativ rare. Totusi, este bine ca pacientii sa cunoasca riscurile, mai ales pentru a intelege importanta comunicarii istoricului medical. Riscurile includ integrarea necorespunzatoare a implantului in osul maxilarului, distrugerea tesutului osos, infectiile si alergiile la titan. Riscurile sunt mai mari pentru fumatori, pentru pacientii cu masa osoasa redusa si pentru persoanele cu sistem imunitar slabit. Din aceasta perspecticva recomand clinica stomatologica Royal Dental pentru evitarea oricarui risc si succesul deplin al interventiei de remodelare dentara, mai ales ca Royal Dental ofera garantii la toate lucrarile efectuate. Scopul garantiei este de a-l asigura pe pacient ca tratamentele dentare efectuate la clinica Royal Dental sunt sigure, precise si au efect de lunga durata. 

www.royaldental.ro

Recomand clinica Royal Dental deoarece foloseste cea mai avansata aparatura, materiale si tehnici existente in stomatologie, mai ales implanturi dentare Straumann (Elvetia) si Biotech (Franta), companii cu vechime de peste 20 ani, recunoscute pentru tehnologiile inovatoare in domeniul implantologiei. Compania Straumann a elaborat recent un nou material pentru implanturi dentare, Roxolid (aliaj de titan si zirconiu). Potrivit cercetarilor clinice, materialul combina rezistenta crescuta la forte de tensiune si uzura cu osteointegrarea excelenta, rezultatele pentru pacient fiind cele mai bune. Aliajul a fost elaborat in ideea de a spori fiabilitatea si siguranta, indeosebi in cazul implanturilor cu diametru redus. S-a constatat ca dupa 4 saptamani de la inserare, in jurul implantului testat a crescut semnificativ mai mult tesut osos decat in jurul implanturilor din titan. Roxolid a fost supus unuia dintre cele mai vaste programe de cercetare clinica realizate de un producator de implanturi dentare, ceea ce il acorda si o mai mare atestare. 

Implant dentar modern

Sustin campania Royal Dental Royal Dental, clinica stomatologica in Bucuresti, specializata in implanturi dentare care foloseste tehnologii revolutionare, medici specialisti si metode moderne de tratament stomatologic atraumatic, prin care se doreste sa se demonteze “legendele” populare despre implanturi si sa vina in ajutorul persoanelor cu probleme dentare cu informatiile necesare pentru a lua o decizie in cunostinta de cauza. Pacientii trebuie sa inteleaga ca echipa Royal Dental sunt alaturi de ei si ca au dreptul la o parere autorizata, astfel incat sa obtina cele mai bune rezultate si sa elimine orice risc in procesul de redobandire a functionalitatii si esteticii dentare. In cadrul clinicii Royal Dental acestia au oportunitatea de a fi consultati si tratati de unii dintre cei mai buni medici implantologi, specializati la Harvard si Universitatea Boston. Cel mai bun implant dentar este oferit de clinica specializata Royal Dental, aceasta va ofera zambetul perfect si va asigura cele mai durabile rezultate.

Royal Dental

Implantul dentar ramane o mare descoperire a ramurii stomatologice si o unealta excelenta in redarea functionalitatii si esteticii aparatului masticator de catre medicul specialist. Modificarile usoare ale titanului si aliajele cu zirconiu, s-au dovedit benefice in cazul cresterii timpului de vindecare. O data cu trecerea timpului si cu practici avansate in domeniul stomatologic, implantul dentar se va efectua mai rapid, mai usor si mai putin dureros. 


Clasificarea otelurilor aliate

Otelurile aliate se pot clasifica dupa mai multe criterii: 

Dupa structura obtinuta la racire in aer - in functie de cantitatea elementelor de aliere, se pot obtine oteluri cu structura perlitica, martensitica, austenitica cu carburi si feritica. 

Avem urmatoarele clase: 
- otelurile perlitice sunt otelurile cu un continut mic de elemente de aliere, la care, prin racire in aer, se obtine constituentul de echilibru, perlita sau sorbita. Sunt cele mai utilizate oteluri in constructia de masini. 
- otelurile martensitice contin elemente de aliere in cantitate mai ridicata. Prin racire in aer se calesc, obtinand o structura martensitica sau troostitică. Sunt oteluri dure si casante, putin intrebuintate. 
- otelurile austenitice au o structura austenitica, datorita faptului ca punctul Ms este situat sub 0 grade Celsius. Sunt oteluri bogat aliate, de cele mai multe ori cu proprietati fizice si chimice speciale, aliate cu elemente care largesc domeniul (Mn, Mg). Otelurile austenitice se intrebuinteaza ca oteluri rezistente la uzura si ca oteluri inoxidabile si rezistente la coroziune. 
- otelurile cu carburi au structura compusa dintr-o masa de baza feritica, austenitica sau martensitica, in care sunt inglobate carburile. Se obtin la continuturi ridicate in carbon si in elemente de aliere care formeaza carburi. Sunt oteluri dure, greu de prelucrat, utilizate, in special, ca oteluri de scule. 

Dupa numarul de elemente de aliere - avem: 
- oteluri ternare, pe langa carbon cu un singur element de aliere (Cr, Ni, Mn, Si etc.).
- oteluri cuaternare, cu doua elemente de aliere (Cr-Ni).
- oteluri polinare, cu mai multe elemente de aliere (Cr-Ni-Mo). 

Dupa cantitatea elementelor de aliere - avem: 
- oteluri slab aliate, care contin sub 5% elemente de aliere.
- oteluri mediu aliate cu 5-10% elemente de aliere.
- oteluri bogat aliate care au peste 10% elemente de aliere. 

Dupa utilizare - avem otelurile aliate care se clasifica in: 
- oteluri de constructie, folosite foarte mult in constructia de masini si utilaje, care la randul lor se impart in: oteluri pentru cementare (0-0.2% C) si de imbunatatire (0.2-0.4% C).
- oteluri pentru scule (de aschiere, de matritare etc.).
- oteluri cu proprietati fizice si chimice speciale (oteluri inoxidabile, refractare, cu proprietati termice etc.).


Iata solutia optima pentru transport masini Germania

In zilele noastre accesul la informatie se face extrem de rapid prin intermediul internetului, un fel de globalizare a informatiei extrem de utila, din toate domeniile de activitate. Criza in care se afla Romania economica si sociala, ne obliga sa punem un accent mai mare pe dramuirea banului, mai ales cand dorim sa achizitionam un autoturism. Este bine cunoscut de toata lumea ca suntem tara membra a Uniunii Europene si avem posibilitatea de a circula usor si liber in tot spatiul european. Desi avem printre cele mai mici salarii din Europa, totusi preturile sunt in mare masura cam aceleasi ca in restul statelor europene, mai ales cand vorbim de masini noi, asa ca majoritatea romanilor nu prea pot sa-si permita achizitionarea unui autoturism nou, mai accesibil fiind unul second. 

Daca ne-am hotarat sa achizitionam un autoturism second cea mai ieftina piata din Europa de masini o gasim in Germania. Putem de acasa prin intermediul internetului sa identificam modelul dorit, pe siturile de masini din Germania, putem lua legatura cu vanzatorul daca stim germana si ne pregatim pentru viitoarea achizitie. Urmatorul pas este sa gasim o solutie pentru transport masini Germania-Romania, asta in cazul in care nu dorim complicatii cu prieteni si cunostinte ca sa fi mereu la cheremul lor. Recomand pe aceasta cale o firma specializata in transport masini Germania si anume Tractari Auto Arad, care pe langa servicii specializate de tractari auto pune la dispozitia clientilor si platforma Germania, pentru transport auto pe platforma la cele mai mici preturi. 

Arad-tractari-auto.ro

Tractari Auto Arad este solutia salvatoare la care trebuie sa apelati in cazul in care apare o situatie neprevazuta si masina trebuie tractata sau achizitionati o masina si doriti sa o aduceti acasa. Masinile utilizate in tractare detin echipament special de transport care este folosit pentru incarcarea, transportarea si descarcarea diferitelor tipuri de autovehicule de dimensiuni si capacitati diferite de la autoturisme, camionete, camioane, vehicule speciale si motociclete. Cu alte cuvinte Tractari Auto Arad este o firma cu una din cele mai bogate si diversificate oferte in domeniul serviciilor auto, domeniul tractarilor auto este unul complet in privinta tehnologizarii, profesionalismului, experientei si a preturilor mai mult decat convenabile practicate.

Otelurile aliate

Otelurile aliate contin, pe linga elementele obisnuite, si elemente de alieri speciale, adaugate in mod voit, pentru a produce modificari sensibile unuia sau a mai multor proprietati ale otelurilor. Tot din categoria otelurilor aliate fac parte si otelurile a caror continut de mangan si de siliciu este mai mare decit cel rezultat din elaborare. Elementele de aliere pot fi unul sau mai multe: Ni, Cr, W, Mo, V, Co etc. 

Datorita unei elaborari mult mai ingrijite si al costului ridicat al majoritatii elementelor de aliere, otelurile aliate sunt mai scumpe decit otelurile carbon, deci folosirea lor este rationala numai in cazurile in care sunt strict necesare. Variatia proprietatilor otelului prin aliere este determinata de natura si cantitatea elementelor de aliere si raportul lor fata de principalele elemente ale otelului. 

Tinind seama de modul in care se gasesc in otel, elementele de aliere se impart in doua grupe: 
- elemente care nu formeaza carburi: Ni, Co, Si, Al, Cu etc. si care se gasesc in otel sub forma de solutii solide.
- elemente care se combina cu carbonul, formand carburi in otelurile aliate: Mn, Cr, W, Mo, Ti, Zr, Ta etc. 

In cazul elementelor care formeaza carburi, la un continut suficient de mare de carbon a otelului, acestea se vor gasi in oteluri sub forma de carburi. Daca insa otelul contine cantitati mari din aceste elemente de aliere, avand si totodata un continut mic de carbon, excesul de elemente de aliere, care nu mai pot forma carburi, se va gasi sub forma de solutie solida. 

Elementele de aliere influenteaza intr-o mare masura si transformarile alotropice ale fierului, modificand pozitia punctelor critice. In cantitate ridicata, aceste elemente de aliere pot ingusta domeniul austenitei chiar pina la zero, dand oteluri feritice. 

Majoritatea elementelor de aliere deplaseaza in diagrama Fe-C punctul eutectoid si cel de saturatie cu carbon a austenitei, spre stanga. De aceea, e posibil ca in otelurile aliate sa apara eutecticul care este un constituent caracteristic fontelor. In aceste conditii perlita va putea sa aiba un continut mult mai mic de carbon decat 0.77%. 

Elementele de aliere, cu exceptia Mn, micsoreaza tendinta de crestere a cristalelor la supra incalzire, ceea ce constitue un mare avantaj la tratamentele termice. Totodata elementele de aliere micsoreaza viteza critica de calire si maresc in consecinta calibilitatea. 

De asemenea, elementele de aliere influenteaza si transformarile ce au loc la revenirea otelului calit. Cromul adaugat in cantitate relativ mica 2-3%, impiedicand separarea si aglomerarea carburilor, cauzeaza o micsorare mai putin intensa a duritatii cu temperatura de revenire. Unele oteluri aliate, Cr-Ni, pot prezenta o anumita fragilitate ce se manifesta intr-o scadere pronuntata a rezilientei dupa revenire. Aceasta fragilitate de revenire se poate evita printr-o racire rapida sau prin alierea acestor oteluri cu 0.2-0.4% Mo sau W, Mn din contra mareste aceasta fragilitate. 

In constructia de masini, folosirea otelurilor aliate, poate micsora considerabil greutatea pieselor de masini, pastrandu-se insa rezistenta lor, datorita proprietatilor mecanice superioare ale acestor materiale.


Cum iti alegi laptopul potrivit nevoilor tale?

Sistemele tip laptop sunt tot mai populare pentru ca sunt tot mai performante si au autonomie tot mai ridicata, multe sisteme sunt promovate acum ca inlocuitor desktop. Cu performante suficiente pentru marea majoritate a utilizatorilor, un laptop ocupa putin, consuma putin si, cel mai important, te poate insoti peste tot. Spre deosebire de desktop-uri, durata de viata a unui laptop nu depaseste cativa ani si la un moment dat suntem nevoiti sa-l schimbam cu totul deoarece inlocuirea componentelor nu este rentabila. Bateria, ecranul sau tastatura sunt cateva dintre componentele care cedeaza actiunii mediului inconjurator, astfel incat o noua achizitie devine necesara. 

Cum spune si titlul, raspunsul la intrebarea “Cum iti alegi laptopul potrivit nevoilor tale?”, necesita o cercetare destul de amanuntita a ofertei de pe piata din punct de vedere tehnic, al pretului dupa buget, al garantiei si al ofertelor promotionale sau a reducerilor. Din punctul meu de vedere alegerea unui laptop o fac din perspectiva utilizarii lui si caut unul cat mai practic si eficient. Pornind de la faptul ca folosesc un laptop pentru programe cu un grad mare de specializare pentru identificarea de piese auto si il utilizez in proportie de 80% din timp pentru aceasta activitate, ideal ar fi sa gasesc spre achizitie un laptop care sa satisfaca cat mai bine nevoile pentru care este achizitionat. 

Daca la calculatoare ai posibilitatea sa alegi fiecare componenta in parte, cand vine vorba despre laptopuri trebuie sa-l alegi pe cel cu configuratia cea mai potrivita si cea mai apropiata de nevoile tale. La o simpla cercetare pe internet am gasit un model de laptop, care poate sa-mi satisfaca toate nevoile si cerintele la cei de la magazinul online One-It si anume Laptop/Notebook Toshiba Satellite P875-10U

Toshiba Satellite P875-10U

Procesoarele intel-core sunt ceva obisnuit acum si ajuta la multitasking. Modelul de procesor din laptop este determinat de dimensiunile si scopul pentru care este proiectat laptopul. Procesorul afecteaza consumul de energie (implicit durata bateriei). Pentru programe cu un grad mare de specializare caut ca laptopul sa fie echipat cu un procesor Intel Core i7, fiind cel mai performant dintre toate procesoarele, care sa-mi ofere posibilitatea de a rula mai multe programe in acelasi timp. Echipat cu un procesor Intel Core i7, model procesor 3610QM, cu frecventa procesor minima 2300 Mhz si frecventa Turbo 3300 Mhz, Cache L3 - 6144 KB, sa nu uitam Ivy Bridge Quad Core, astfel incat laptopul Toshiba din oferta magazinului One-It, respecta si se incadreaza asteptarilor, chiar le depaseste ca si performanta, cu privire la procesor. 

Pentru laptopuri inca exista limitari in ceea ce priveste cantitatea de RAM instalabila, comparativ cu desktopurile. De regula este bine ca memoria maxim suportata de sistem sa fie deja si instalata la achizitionare, iar daca acest lucru nu este posibil, trebuie verificat cat de usor se poate face upgrade ulterior. Este bine sa intrebi daca poti instala cu usurinta singur un modul de memorie suplimentar (desigur dupa termenul de garantie, daca este cazul). Echipat cu o memorie RAM standard de 16384 MB de tip DDR3 1600Mhz, memorie RAM maxima 32768 MB (suporta upgrade de memorie ulterior) si 4 (4 x 4096MB) sloturi de memorie, laptopul Toshiba aflat in oferta celor de la One-It, se incadreaza nevoilor si cerintelor. 

Toshiba Satellite P875-10U

Cat priveste unitatea de stocare HDD, nu sunt multe de zis aici, cat mai mare si cat mai rapid. Diferenta intre 5400 RPM si 7200 RPM nu este izbitor de mare, dar se simte. In general, gasim pe laptopuri HDD la 5400 RPM, dar sunt si modele cu 7200 RPM, desi putin mai scumpe, dar merita toti banii. Laptopul Toshiba vizat de la magazinul online One-It, are in configuratie un HDD de 750GB (7200rpm) maximul aflat pe piata, la un pret accesibil, cu o interfata SATA (Serial Advanced Technology Attachment, este o magistrala creata in mod special pentru conectarea laptopului cu dispozitive de stocare cum sunt unitatile HDD dar si unitati optice de stocare). Un atribut al hardului este si SSD Hybrid 8G, cu alte cuvinte, face parte din noua generatie de harduri, astfel incat SSH 8G (Solid State Hybrid) este special creat pentru portabile fiind dotat cu o memorie Flash de 8G, prin urmare, poate stoca fisierele cel mai des accesate, oferind performante mai bune la pornirea sistemului de operare si rularea aplicatiilor, un mare plus daca ne intereseaza aplicatii specializate. Acesta acceseaza fisiere si date cu 80% mai repede decat o unitate traditionala. Hardul din configuratia Toshiba se incadreaza perfect cerintelor celor mai inalte si tuturor nevoilor de utilizare. 

Toshiba Satellite P875-10U

In general ma intereseaza un laptop cu un ecran mare in jur de 17”, din cauza ecranului mare nu am preferinte referitoare la dimensiuni si greutate. Dar totusi aspectul si greutatea ar trebui sa fie acceptabile, de aceea daca achizitionez din magazin, cer voie vanzatorului sa tin in mana laptopul pentru a ma putea edifica in privinta greutatii, in plus cer detalii despre greutatea totala la transport, care poate include o geanta, acumulator suplimentar, alimentator, plus alte accesorii. Fiecare dintre noi are un design de laptop preferat, insa chiar si in acest caz trebuie sa fii atent la micile detalii care conteaza: trebuie verificat din ce material este realizata carcasa, ce tip de display are laptopul, daca amprentele si praful se depun foarte usor, cat de bune sunt tastatura si trackpadul (atat din punct de vedere al configuratiei si amplasarii, cat si a confortului de utilizare). De asemenea doresc sa aflu cat de mult se incinge laptopul daca il utilizezi timp indelungat, unde exista ventilatoare si cat de bine sunt pozitionate porturile, asta pentru ca exista laptopuri cu porturi USB atat de bine inghesuite, incat nu le poti folosi pe ambele simultan. Alte criterii de estetica si ergonomie ar fi urmatoarele: sa fie cu tastatura numerica separata, sa fie silentios si ventilat corespunzator. Tehnic laptopul Toshiba de la One-It, prezinta un display cu diagonala de 17.3” de tipul WXGA HD+ cu iluminare LED Backlight si rezolutie de 1600 x 900 pixeli. Un plus il reprezinta sistemul de operare Windows 7 Home Premium pe 64 de biti, gata instalat, dimensiunile (lungime x latime x inaltime) de 417.6 x 272.5 x 28.0/33.7 mm, greutate 3 Kg, culoare exterior Precious Silver Etched Aluminum Finish si tastatura numerica, se incadreaza asteptarilor, te indragostesti instant de el. Cu designul sau subtire si elegant din aluminiu gravat si dispunerea inovatoare a difuzoarelor, Toshiba Satellite P875 este o placere sa il admiri si sa il utilizezi. Suprafata tactila mare si tastatura iluminata fac din utilizarea de zi cu zi o experienta comoda si intuitiva. V-a fi dragoste la prima vedere sau atingere !!! 

Toshiba Satellite P875-10U

Placa video este cel mai important aspect pentru cei care vor un laptop pentru jocuri sau grafica. Cum pentru mine nu este cazul sa utilizez laptopul pentru jocuri nu reprezinta importanta deosebita placa video. Cu cat placa video este mai buna, cu atat jocurile vor merge cu detalii mai bune si pe rezolutii mai mari. Un alt factor important este si rezolutia (legata strans de placa video). Cu cat rezolutia este mai mare, cu atat avem nevoie de o placa video mai puternica. Cei drept cei de la Toshiba nu se lasa mai prejos nici la echiparea video, asadar avem in oferta Chipset Video NVidia GeForce GT 630M cu memorie dedicata de 2048 MB si DDR3 NVidia Optimus CUDA, o echipare care, de departe, suporta toate necesitatile si nevoile pentru care este achizitionat laptopul. In plus, vorba fie intre noi, esti placut surprins indiferent daca este vorba de chat video HD sau filme pe Blu-ray, calitatea imaginilor este extraordinara, iar folosind tehnologia Toshiba Resolution+ se pot converti si filemele standard la calitate aproape HD, ca sa nu mai vorbim de posibilitatea conectarii prin portul HDMI al laptopului Satellite P875 cu televizorul pentru o experienta 3D de inalta definitie. 

De multe ori vrem sa conectam diverse echipamente la un laptop. Un mouse, un stick, o imprimanta, un monitor extern, un proiector si asa mai departe. De aceea este indicat ca portabilul sa aiba o conectica suficient de bogata: cat mai multe porturi USB, port pentu retea, pentru modem, mufe de intrare/iesire audio, etc. Cele mai multe laptopuri incorporeaza in prezent metodele uzuale de conectare la internet/retele. Cele mai importante sunt Wi-Fi si Fast Ethernet. Pentru minima conectivitate wireless ar trebui sa existe compatibilitate cu standardul 802.11b/g insa sunt disponibile si sisteme cu standardul 802.11n draft. Ideal este sa fie utilat si cu BlueTooth. In plus nu strica un modem incorporat pentru ca nu se stie niciodata cand poate fi de folos. Toshiba Satellite P875 cu dotarile tehnice urmatoare: unitate optica Blu-ray Disc (SD, miniSD, microSD, SDHC, SDXC, MMC/HDMI), audio Realtek (ALC280Q-GR) cu tehnologie SRS Premium Sound 3D si difuzoare incorporate Harman Kardon Stereo (2x2W) cu tweetere incluse, microfon incorporat, card reader incorporat, camera Web incorporata cu rezolutie HD 1.0MP, pentru capitolul multimedia, laptopul Toshiba Satellite P875, de la One-It, este mult peste asteptari, tinand cont de potentialul pentru bas de mare putere si imbunatatirea audio SRS Premium Sound 3D, muzica si filmele, de pe laptop se vor auzi mai realist ca niciodata. 

Cat priveste comunicatiile, Toshiba Satellite P875, ofera pentru retea: Lan 10/100/1000 Mbs si wireless IEEE 802.11 b/g/n, plus Bluetooth incorporat v4.0, iar pentru porturi VGA-1, HDMI-1, USB 2.0-2, USB 3.0-2, retea-1, iesire audio-1 si microfon-1. 

Durata bateriei este un criteriu foarte important. Un sistem care are o autonomie de sub 2-3 ore nu este un portabil adevarat. Trebuie verificate specificatiile producatorului cu privire la durata bateriei, care ar trebui sa fie de cel putin patru ore sau mai mult. Laptopul Toshiba Satellite P875 de la One-It, ofera o baterie Li-Ion cu 6 celule si promite o autonomie de peste 4 ore se incadreaza cerintelor si asteptarilor. Ca si noutate Toshiba Satellite P875 are un buton Eco, prin care se reduce consumul de energie in modul de asteptare cu pana la 25%, printr-o simpla atingere, marind durata de functionare a laptopului cand esti departe de o sursa de curent electric. Laptopurile sunt mult mai expuse socurilor si functioneaza in general in conditii mai expuse accidentelor comparativ cu desktopurile. Astfel garantia ar trebui sa fie minim de 1 an sau in caz fericit de 2-3 ani. Toshiba ofera pentru laptopul ales o garantie de 24 luni, asadar se incadreaza si aceasta la cerinte. 

Cat priveste pretul laptopului Toshiba Satellite P875-10U, de la One-It, este cel mai mic de pe piata si asta datorita parteneriatului cu Toshiba, magazinul online One-It poate oferi preturile cele mai competitive, prin urmare este de cumparat nu de lasat. Daca nu am fost destul de convingator ca laptopul merita toti banii, cu siguranta pretul cel mai bun ce o sa-l gasiti la One-It, o sa va convinga! 

Mai mult decat un expert, un prieten!

In cazul in care nu se poate ajunge in magazin sau showroom One-It, se poate comanda direct online si pentru a fi cu inima impacata ca o sa comanzi produsul dorit, pe situl celor de la One-It, dupa cum spune si lozinca lor, gasiti “Mai mult decat un expert, un prieten!” precum si o interfata prietenoasa, usor de navigat, dar si o gama variata de servicii dedicate satisfacerii tuturor nevoilor clientilor. Ca o certificare a acestor lucruri One-It, prin gama larga de produse si servicii oferite, doreste sa fie cu adevarat cea mai buna solutie pentru tine sau pentru businessul tau, prin urmare sunt seriosi, profesionisti si dedicati clientilor, recomand cu caldura si incredere magazinul online One-It, cu certitudinea ca satisfactia si bucuria post achizitie a unui produs electronic pentru uz personal sau business este pe masura. 

Notarea aliajelor pe baza de aluminiu

Dupa elemental principal de aliere, aliajele se clasifica in: 
- aliaje cu element principal de aliere-cuprul.
- aliaje cu element principal de aliere-siliciul.
- aliaje cu element principal de aliere-magneziul. 
- aliaje cu element principal de aliere-zincul. 

La aliaje turnate, in piese, notarea se face cu literele AT, urmate de simbolurile chimice ale elementelor de aliere in ordine descrescatoare, de exemplu: aliajul cu 4% Cu se noteaza ATCu4. 

Daca aliajul are 4% Cu si 4% Si, se noteaza: ATCu4Si4, daca are 10% Cu si 0,35% Mg se noteaza: ATCu10Mg. Aliajul cu element principal de aliere siliciul (2% Si, 0,6% Mg) se noteaza ATSi2Mg. 

Daca turnarea se face in amestec de formare, se noteaza cu ATN, daca turnarea se face in cochilii, cu ATC, iar daca turnarea se face sub presiune, cu ATP, dupa care urmeaza litere si cifre care indica elementele de aliere in ordine descrescatoare si numarul standardului respectiv. 

Aliajele de aluminiu de asemenea mai pot fi clasificate in: 
- aliaje de aluminiu cu proprietati mecanice superioare (Al-Cu-Mg, Al-Zn-Mg, Al-Zn-Mg-Cu). 
- aliaje de aluminiu anticorozive (Al-Mn, Al-Mg, Al-Mg-Si). 
- aliaje antifrictiune din aluminiu (Al-Sb-Pb, Al-Sn, Al-Cu-Si-Fe). 
- aliaje de aluminiu rezistente la temperaturi ridicate (Al-Cu-Mg, Al-Cu-Mn, Al-Cu-Li). 
- aliaje de aluminiu rezistente la temperaturi scazute (Al-Cu-Mg-Si, Al-Zn-Mg-Cu, Al-Mg). 




Noul site Cora, prima impresie

Hipermarketul Cora vine in intampinarea nevoilor, asteptarilor si cerintelor clientilor dar mai ales utilizatorilor de internet cu o noua imagine a sitului de prezentare. Prima impresie a mea cand am intrat pentru prima data pe site a fost de surpriza instantanee. Sincer nu ma asteptam la o abordare profesionista in cromatica alb si negru, care ofera sitului o vizibilitate deosebita si nu este deranjanta la ochi prin multitudinea culorilor. Programatorii sitului Cora au avut o idee geniala, punand meniul in fata utilizatorului intr-un mod de efect. Primul instinct a fost sa ma departez de laptop si birou cativa metri in spate sa testez daca si de la distanta pot distinge meniul, am ramas placut surprins sa o pot face cu mare usurinta, fara efort. 

Cora
Asemeni copilului care primeste o noua jucarie, aveam un sentiment interesant care ma indemna sa explorez situl, sentiment pe care-l simt rareori cand ma aflu in fata unui site cu totul nou. Am trecut in revista meniul central si apoi am inceput sa ma joc putin cu mouse-l peste butoanele de pe prima pagina, mi-a atras atentia butonul “Drag”, util in evidentierea spatiului si usor de utilizat. Totusi as fi ales denumirile actiunilor in limba romana, din prisma faptului ca sunt foarte multi romani care au o varsta de peste 40 de ani si utilizeaza internetul mai anevoios neavand toti cunostinte tehnice de limba engleza la un nivel mediu sau avansat, o traducere a denumirilor fiind utila acestei categorii de persoane. 

Am parcurs cu mouse-ul peste sectiunile active ale sitului din partea stanga citind afisarile active la trecerea mouse-ului si apoi am scrollat spre partea de jos a imaginilor sa descopar noutatile, am observat ca sunt afisate oferte noi si oameni care au accesat contul de facebook al hipermarketului sau angajati care sunt la dispozitia clientilor pentru a le oferi raspunsuri la intrebari si nedumeriri. La un moment dat scrolland in jos am ajus la final si am descoperit ce se ascunde in spatele meniului din stanga. Surpriza a fost neasteptata, in spatele meniului din stanga utilizatorul descopera in mod surprinzator cateva widget-uri utile cum ar fi un ceas digital cu cifre, un ceas analog, curs valutar digital BNR, vremea in Bucuresti si un calculator digital plus buton activ de redirectionare spre contul Cora de youtube, twitter si facebook. Pe ceasul analog este o zona activa unde daca dai click te redirectioneaza spre pagina cu widgeturi, acelasi lucru face si un buton mai mare plasat in partea de sus a paginii. Cum omul este o fiinta curioasa din nastere sau avem asta in ADN, am dat click spre pagina de widgeturi unde descoperi cateva widgeturi in plus destul de simpatice insotite de proverbe si zicale romanesti. Dupa o scurta analiza a lor ma opresc la primul si citesc “Cursul digital” si sub titlu apare ceasul digital cu cifre, ma gandesc oare ce-or fi vrut sa zica initiatorii sitului e vreo ghidusie la mijloc si stau si ma uit mai atent, posibil sa fie o eroare de scriere vrand sa zica de fapt ceas digital. Privind cu atentie cu surpriza descopar ceasul analog pe fond albastru (vezi imaginea), zic ok ori o fi eroare din greseala ori e bine gandit si facut cu intentie, sa te faca atent si sa descoperi ceasul albastru analog. 

Widgeturi site Cora

Merg mai departe, trec peste cursul valutar si calculator si ajung la ceas analog + links, citesc “Fiecare sencunda conteaza Link-ul se schimba la secunda”, raman blocat si urmaresc secundarul si linkul din dreptul ceasului care ramane acelasi, trec cu cursorul peste, dar nimic, nici o particica activa, zic ok poate momentan este un singur link introdus, dar este de apreciat ideea prin care leaga schimbarea unui link cu secundele, geniala corelarea. Urmeaza widgetul care te directioneaza spre Cora pe youtube si ajung la cel de vreme si descopar cum am vazut si prima data pe prima pagina, vremea din Bucuresti, desi denumirea widgetului “vremea .ro” te duce cu gandul ca ar putea afisa vremea din locatia ta. Trec cu cursorul mouse-ului peste el nici o sectiune activa, ma gandesc oare ce ar trebui facut sa arate vremea din locatia ta, daca nu esti din Bucuresti. Ma intorc la prima pagina sa ma inscriu pe site in ideea ca astfel v-a functiona si v-a arata vremea din locatia in care de afli. Pe pagina de inregistrare am sesizat ca iti apar din start doar doua casute una cu introdu numele si alta cu introdu email si butonul de login, ca tot omul caut butonul de inregistrare il gasesc in stanga dau click pe el si ... nu e activ, nu se intampla nimic, hmmm dau click pe termeni si conditii care este activ si functioneaza, ma gandesc ca o fi o ghidusie la mijloc, poate trebuie sa introduci nume si email sa dai login si pe urma te redirectioneaza spre pagina de inregistrare. Am introdus un nume, apoi fiind obisnuit cu tastatura si cu completarea unor formulare din reflex folosesc tasta “tab”, surpriza?! ... cand am apasat tasta tab au inceput sa se activeze diferite campuri cu chenar galben pe pagina (vezi imagine), in loc sa sara cursorul in casuta de email, dupa mai multe apasari de tasta tab ajunge cursorul si in casuta de email, scriu emailul si dau inca o data tab din reflex si se activeaza un camp imediat sub email, incep sa caut ceva cod gen “Capcha” dar nu apare nimic, dau login sa vad ce urmeaza...nu se intampla nimic doar apare un mesaj de eroare in locul activ sub email inainte, atat. Ma asteptam sa ma redirectioneze spre formularul de inscriere, ghidusia este ca trebuie sa scrollezi in jos sa-ti apara formularul de inscriere, avand in vedere ca atat in opera, internet explorer cat si in google chrome cand accesezi pagina de login, iti apar doar casutele de nume, de email si butonul de login. In formularul de inregistrare la fel nu functioneaza tasta tab. M-am gandit ca ar trebui activat butonul inregistreaza-te, astfel incat, cand dai click pe el sa-ti ridice formularul de inregistrare dar si rezolvarea functiei tab, pentru ca sunt unele persoane care o folosesc destul de des. Chiar am testat pe doua persoane peste 40 de ani care pot cu usurinta sa-si faca un cont pe yahoo sau google, cu care am pus pariu ca nu vor fi in stare sa-si faca cont pe situl Cora ... din pacate am castigat, nu le-a trecut prin cap sa scrolleze in jos pentru a ajunge la formularul de inscriere, o actiune destul de simpla, au ramas blocate in fata laptopului tot dand click pe inregistreaza-te si login, completand de mai multe ori un nume si un email...ideea este ca ar fi bine sa se usureze inscrierea putin prin activarea butonului sau prin ridicarea mai sus a ferestrei de login ca oamenii sa vada ca sub ea este formularul de inregistrare, astfel si alti oameni mai putin obisnuiti cu internetul se pot inregistra cu usurinta pe situl Cora. 

Login Cora

Revenind de unde am pornit, ideea este ca formularul de inscriere s-a dorit cat mai simplu si nu are o casuta in care sa bagi locatia, prin urmare widgetul vreme, arata vremea doar pentru Bucuresti, sau poate doar la mine arata asa. Chiar mi-ar fi util daca ar arata vremea pentru locatia unde te afli, din punctul meu de vedere ar fi mai simplu daca as baga situl Cora in bookmark si cand as dori sa vad vremea as afla din 2 clickuri, cu aceasta ocazie as rasfoi si noile oferte daca tot am deschis situl, probabil si altii ar face la fel ca mine. Urmeaza un widget calendar si unul de notite util din punctul meu de vedere unde poti nota ofertele care te intereseaza sau preturi, iar de fiecare data cand te reintorci pe situl Cora le ai acolo, la indemana. 

In meniul principal prima sectiune contine Hiper Oferte cu un simplu click ajungi pe o pagina cu alte 3 optiuni de oferte, pe oricare dai click iti apar ofertele cele mai tentante din magazin. Poti vizualiza ofertele imagine dupa imagine printr-un click pe sageata neagra, stanga sau drapta sau apropiind cursorul de marginea den partea dreapta se activeaza un meniu cu toate ofertele de pe pagina care pot fi vizualizate in mod dinamic miscand cursorul in sus sau jos si alegand exact imaginea care te intereseaza. Am ramas placut surprins si apreciez foarte mult modul dinamic si navigarea foarte buna pe care il ofera situl Cora in aceasta sectiune, dar noutatea este intercatiunea paginilor cu social media, felicit programatorii sitului pentru aceasta oprtunitate oferita clientilor, o idee geniala sa poti aprecia un produs (calitate si pret) sau o oferta (cel mai bun pret), dar sa o poti si distribui cercului tau de prieteni . 

Urmeaza sectiunea Magazinul meu, cu un click ajungi pe pagina cu magazinele Cora din toata tara, iar daca alegi un magazin si dai click, intri pe pagina unde gasesti datele despre magazin cum ar fi program de lucru, telefon, email si modalitatea de acces la adresa dar si pozitia exacta (coordonate GPS) sau harta prin google maps. La fel ca si in sectiune hiperoferte odata intrat pe magazinul preferat prin sageti sau activarea meniului din dreapta paginii, te poti informa si despre alte activitati oferite de Cora. Interactiunea cu social-media este prezenta si este o initiativa laudabila, de multe ori am patit sa fiu intrebat de prieteni care nu erau din oras cum sa ajunga spre exemplu la Cora pentru a-si cumpara electrocasnice si eram nevoit sa explic telefonic traseul, acum datorita noului site Cora este mult mai practic cu o simpla distribuire a paginii magazinului ai rezolvat problema, felicitari pentru update. 

In sectiunea Cataloage intri parca intr-o alta lume, modul dinamic si customizabil este impecabil si profesionist. Am ramas placut surprins, chiar te indragostesti de modul dinamic in care poti vizualiza un catalog, optiunile de zoom si full screen sunt foarte utile unui consumator dar si posibilitatea de a putea salva o singura pagina din catalog ca si imagine sau tot catalogul in format pdf, este extraordinara. Cred ca dupa activarea butonului cautare dupa taguri accesul direct la oferta sau produsul care te intereseaza este la milisecunda. Vad la fel de utila si legatura cu social-media, cum poate fi mai simplu daca afli o oferta buna sa-ti anunti prietenii decat printr-o distribuire a catalogului respectiv. 

Povestile Cora le vad locul mai degraba pe un blog integrat in site unde sa poti participa activ si unde sa poti interactiona si cu alti pasionati prin comentarii si idei. 

Oricine intra pe situl Cora nu trebuie sa rateze sectiunea Punctul de Beneficii, unde te poti informa de toate avantajele ce le poti avea in calitate de client al magazinului. Pana nu am vizualizat avantajele unui client Cora nici nu banuiam ca ar fi atatea, am ramas placut impresionat de prezentare si o recomand tuturor, imaginati-va ca nu totdeauna mergem la informatii sa intrebam ce avantaje avem ca si clienti ai magazinului. 

Recomand cu caldura tuturor sa se aboneze la Newletter pe situl Cora, pentru a fi mereu la curent cu ultimele noutati, abonarea se face simplu prin completarea unui formular fara probleme. Ca si abonat poti zice, cu mana pe inima, ca veti primi un newsletter profesionist si prietenos, orientat spre informarea rapida si directa a clientului. Prin abonare la newsletter a cat mai multor persoane sper ca in viitor sa se renunte la editiile tiparite ale ofertelor, astfel incat sa salvam impreuna tone de hartie si masa verde de la taiere, pentru un mediu mai sanatos si un oras mai curat. 

Forumul incorporat in situl Cora este binevenit, pentru dezbateri si informatii suplimentare cu privire la diferite teme, un plus pentru clienti si reprezentantii magazinului, o adevarata comunitate dinamica si vorbareata. Pentru cei interesati in sectiunea Cora Corporate se pot gasi date despre istoria si evolutia brandului si familiei de magazine din care face parte, aici cred ca ar fi interesant daca ar fi prezentata si echipa Cora care face ca hipermarketul sa functioneze la standarde ridicate si sa satisfaca toate nevoile clientilor intr-un mod ireprosabil cat si echipa care au executat situl hipermarketului, o bijuterie in domeniu. 

Una dintre sectiunile cele mai importante din punctul de vedere al clientului este Ghidul Calitatii Cora, un mare punct in plus pentru credibilitatea magazinului, unde puteti gasi informatii utile despre ce trebuie sa evitati si ce trebuie sa urmariti pentru a achizitiona si consuma/folositi diverse produse in deplina siguranta. Nu ratati sa va informati despre serviciile de care beneficiati in calitate de clienti ai magazinului Cora. 

Despre sectiunea Cariere, este utila celor aflati in cautarea unui loc de munca stabil intr-o companie internationala, alaturi de o echipa dinamica si frumoasa. Aplicarea pentru postul dorit se face direct de pe situl Cora. 

In ultimele doua sectiuni ale meniului principal gasiti informatii despre tombole si modalitati de participare la diferite concursuri organizate in cadrul hipermarketului Cora. 

In partea dreapta a paginii primul buton este Lista mea de cumparaturi unde poti adauga in cos produse aflate la oferta pe situl Cora iar in momentul vizualizarii pe langa produsele din lista primesti si informatii despre avantaje si reduceri spectaculoase (vezi imagine), de care beneficiati in functie de modalitatea de plata aleasa, cum ar fi cardul de fidelizare Cora

Avantaje Cora

Al doilea buton din meniu este activ pentru logare sau inregistrare, respectiv al treilea buton de cautare pe site este momentan inactiv. 

Urmatorul buton Cora Digital, te redirectioneaza pe situl coradigital.ro, dedicat in exclusivitate produselor electrocasnice, audio-video, IT si comunicatii. Situl prezinta toate functiile de care ai nevoie pentru a ajunge la produsul dorit, de la functia de cautare la functiile de sortare in toate modurile posibile, in plus la fiecare produs sunt descrise in detaliu datele tehnice. Situl este posibil sa fie o parte din vechea platforma Cora si sper ca in curand o sa fie integrat in noua platforma mult mai dinamica si integrata in social-media. 

La fel sunt si urmatoarele doua butoane Produse Cora si Cora Bebe, redirectionari spre situri inca in lucru, dar in viitor sper sa le vedem integrate in noua platforma si functionale in mod dinamic. Ultimul buton Cora Foto te redirectioneaza spre site dedicat in exclusivitate aparatelor si produselor foto. 

In ceea ce priveste Social Media pe noul site Cora este interesant modul de abordare pe jumate de pagina, pe trei coloane, care poate fi customizat pe una singura. Ideea de a promova fanii de pe facebook mi se pare laudabila, chiar as veni cu o sugestie daca sunt trei coloane ar fi simpatic ca pe una sa apara fanii de pe facebook in mod aleator, pe alta followerii de pe twitter si pe alta utilizatorii din cercul de pe google+, asta chiar a fi ceva inedit. Daca s-ar aplica promovarea asemena fanilor de pe facebook care au sarit de 63000, si pentru twitter ar creste in mod simtitor numarul followerilor Cora, respectiv a celor din cercul de pe google+. Odata cu reorientarea mesajului prin social-media a noului site Cora, cred ca este un punct in plus in optimizarea in mod pozitiv a relatiilor cu clientii. 

Pagina de Facebook Cora 

In concluzie noul look al sitului Cora este spectaculos prin timpul foarte scurt de incarcare si reactie la milisecunda, iar orientarea catre social media este exceptionala nu am mai intalnit pe nici un alt site de hipermarket o abordare asemanatoare. Micile exceptii sesizate in articol cred ca pot fi fixate usor sau poate pentru alti utilizatori ai sitului sunt ok. In ansamblu imi place mult noul look al sitului Cora, il consider profesionist executat, neaglomerat oferind o interfata prietenoasa, placuta la utilizare. 

melimeloparis.ro