Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Anul european al cetatenilor

Ce repede trece timpul, s-au scurs deja 20 de ani de la introducerea cetateniei europene in 1993 la Maastricht. Astazi vorbim de peste 500 milioane de cetateni europeni si 28 state membre ale Uniunii. Cetatenia Europeana se suprapune celei nationale si vine cu cateva drepturi in plus la pachet. Cel mai bun drept este cel de libera circulatie pe teritoriul statelor membre si dreptul de-a te putea stabili in anumite conditii in alte state membre. Eu am beneficiat si beneficiez de aceste doua drepturi care mi se par cele mai bune dintre toate drepturile care vin la pachet cu cetatenia europeana.

Un drept cam ciudat este initiativa cetateneasca prin care poti cere Comisiei Europene sa propuna un act legislativ. Dar aceasta cerere trebuie insotita de semnaturile a cel putin 1 milion de cetateni din aproximativ un sfert din tarile membre, iar prin aceasta conditie se pare ca este imposibil ca sa faci asa ceva practic, dar teoretic si pe hartie suna bine.

Cetateni cu drepturi
Participarea activa la viata civica ca UE este un drept care din pacate nu se respecta chiar daca teoretic si practic suna bine pe hartie, ele nu se respecta cel putin in privinta Romaniei. Uniunea incurajeaza cetatenii si organizatiile sa joace un rol activ in dezvoltarea UE. Programul Europa pentru cetateni finanteaza initative in domenii ca participarea si democratia la nivelul UE, dialogul intercultural, ocuparea fortei de munca, coeziunea sociala si dezvoltarea durabila, impactul politicilor UE asupra societatii. Programul Drepturi fundamentale si cetatenie promoveaza drepturile cetatenilor UE. Chiar daca exista acest drept eu sunt eurosceptic in ce priveste aplicarea lor mai ales dupa deceptia avuta in 2012 cand votul a peste 8.5 milioane de romani a fost sters cu buretele prin interventia UE care a dus la mentinerea in functie a unui presedinte corupt si a unei claci de corupti sa conduca in continuare tara.

Drepturile care tine de munca cum sunt dreptul de a cauta un loc de munca pe teritoriul statelor membre, transferul indemnizatiei de somaj in strainatate, recunoasterea calificarilor profesionale in toate statele membre, impozitele, dosarul de pensionare, drepturi la securitate sociale, toate aceste drepturi sunt bune dar nu se prea aplica in totalitate cetatenilor romani. Din pacate cetatenii romani sunt un fel de paria pentru tarile dezvoltate a uniunii europene, situatie care nu ne avantajeaza deloc dar nici nu se intreprinde nimic in acest sens. Cred ca este mai convenabil pentru celelalte state UE sa ramanem in stadiul acesta iar politicienii nostri in special Basescu si PDL au vandut tot si mint in continuare doar ca sa se imbogateasca, in loc sa negocieze pentru tara ei isi negociaza doar scaunele, puterea si bogatia personala.

Dreptul la servicii medicale in strainatate prin intermediul unui card de sanatate european poti avea accesul la servicii de sanatate de stat cu anumite conditii in oricare stat membru. Cardul de sanatate european se obtine in mod gratuit de la casa de asigurari de sanatate. Problema cu acest drept in ce priveste romanii este ca trebuie sa achiti initial contravaloarea serviciilor medicale primite in statul membru iar apoi sa ceri rambursarea la casa de asigurari de sanatate unde risti sa fi plimbat si amanat pana ti se acreste.

Dreptul la studii in strainatate, ofera tuturor cetatenilor sa studieze in aceleasi conditii intr-un alt stat membru UE ca si cetatenii aceluiasi stat. Criteriul nationalitatii nu poate fi folosit ca motiv de respingere a accesului la educatie si formare profesionala. In opinia mea este un dreptu bun de care n-am avut parte pana acum, cine stie in viitor poate o sa-l utilizez, desi este putin probabil.

Legislatia europeana te protejeaza cand faci cumparaturi online in alte tari UE. Astfel, ai dreptul de a anula o achizitie efectuata online in termen de 7 zile de la data receptiei. Incepand din iulie 2014, termenul se va extinde la 14 zile. In plus, cand faci cumparaturi pe Internet in UE, ai la dispozitie 2 ani pentru a solicita repararea sau inlocuirea gratuita a produselor care au defecte sau nu corespund descrierii. In baza legislatiei UE, produsele pe care le cumperi online trebuie livrate in interval de 30 de zile de la efectuarea comenzii. Daca produsul pentru care ai platit nu este disponibil, vanzatorul trebuie sa te informeze si sa iti restituie banii in termen de 30 de zile. Acesta este un drept bun si util dar se aplica prea putin cand vine vorba de romani, poate candva in viitor o sa se plice aceeasi masura si in cazul romanilor.

Un drept bun de care se poate folosi oricine este cu privire la vanzarea/cumparare masini second dintr-o tara UE, astfel incat esti scutit de plata TVA atat la cumparare sau vanzare cat si la inmatriculare daca masina este achizitionata de la o persoana fizica. La fel este si drpetul ce tine de vanzarile/cumparari de bunuri Majoritatea marfurilor pot fi vandute sau cumparate oriunde in UE, fara obstacole sau cerinte specifice. Cele mai multe produse prezente pe piata UE fac obiectul unor reglementari comune, care stabilesc standarde ridicate de siguranta pentru protectia consumatorilor si a mediului. Produsele care nu fac obiectul acestor norme sunt reglementate de legislatia nationala si standardele fiecarui stat membru. In calitate de producator, distribuitor sau importator, trebuie sa indepliniti o serie de obligatii pentru a garanta calitatea si siguranta produselor.

Transferurile de bani pe teritoriul UE sunt protejate de legislatia europeana. Comisioanele bancare pentru operatiuni in euro trebuie sa fie aceeasi, indiferent daca transferul se face in aceeasi tara sau in alta tara din UE. Cand mergeti in alta tara UE, suma maxima pe care o puteti detine in numerar este 10.000 Euro. Daca depasiti aceasta suma, trebuie sa contactati autoritatile vamale din tara dumneavoastra. Plafonul depozitelor bancare garantate este de 100.000 euro. Acest plafon se aplica pe depozit si per grup bancar. In calitate de persoana fizica, puteti solicita un credit de consum in orice tara din UE. Daca ati semnat un contract de creditare aveti dreptul sa va razganditi in 14 zile.

In plus mai sunt drepturile ce tin de inceperea si extinderea unei afaceri, de finantarea unei afaceri dar si prestarile de servicii in strainatate care sunt reglementate si sunt bune, trebuie doar aplicate cu aceeasi masura pentru toti cetatenii. 

Cu toate aceste drepturi nivelul de trai al cetatenilor romani s-a deteriorat foarte mult in ultimii ani dupa masurile luate de Basescu si PDL cu acceptul tacit al UE, si apoi stai sa te gandesti merita mai bine sa stai la vama 10 minute si sa traiesti bine sau merita sa stai cateva secunde dar sa traiesti prost. Inca n-am gasit un raspuns la asta.

Articol scris ”Pentru concursul Blogger European”. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro