Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Invatamantul romanesc tine pasul cu tehnologia moderna

Invatamantul romanesc, in ultimii ani, a avut un regres spectaculos, evidentiat mai ales de rezultatele dezastruoase de la BAC si de pseudo-reforma initiata de guvernarea portocalie care a esuat lamentabil fiind, in opinia mea, o reforma catastrofala pentru invatamant. Desi normal ar fi trebuit sa observam o imbunatatire a calitatii invatamantului romanesc in ultimii ani corelata si cu progresul tehnologic la noi parca totul se desfasoara pe invers. Mai ales in localitatile de provincie degradarea invatamantului este mai mult decat evidenta, insa speranta unui invatamant de calitate a fost mentinuta de unitati scolare si universitare de prestigiu si cu o continuitate valorica recunoscuta atat pe plan national cat si international, care au mentinut totusi un anumit standard ridicat al invatamantului, mai ales in orasele mari si in centrele universitare de traditie. Ma bucur de fiecare data cand un elev sau un student roman obtine rezultate remarcabile in concursuri internationale, motiv pentru care cred ca invatamantul romanesc inca mai scoate elevi si studenti performanti si la nivel international.

Cum s-a nascut Pamantul?
Desigur stim cu totii cum a fost invatamantul acum cativa ani si cum se prezinta astazi, desi nu pentru toata lumea este important invatamantul si din pacate s-a transmis de la cel mai inalt varf ideea inutilitatii invatamantului in accederea la functii si pozitie sociala mai ales in ultimii ani, unde avem exemple de analfabeti care au ajuns parlamentari sau in pozitii de conducere. Totusi eu cred ca situatia s-ar putea remedia si invatamantul romanesc sa intre pe fagasul normal si sa stea la baza carierei tuturor oamenilor in viitor. Cred cu tarie ca o reforma in invatamantul actual este necesara pentru a putea supravietui ca natie in viitor, si sper ca factorii de decizie din Ministerul Invatamantului sa constientizeze aceasta nevoie de reforma si sa o faca cat mai repede.

Daca acum 10-15 ani aplaudam si eram fericit, pentru ca s-a introdus in invatamant Cultura Civica, ca materie obligatorie, astazi cred ca este imperios necesara introducerea unei noi discipline obligatorii cum ar fi “Lectia verde - creeaza-ti mediul”. Scopul programului „Creeaza-ti mediul!” este: responsabilizarea elevilor si, implicit, a pa­rintilor si a intregii comunitati locale, in vederea protejarii mediului inconjurator. 

Mediul inconjurator
Protectia mediului inconjurator este o problema a intregii omeniri, mai ales in ultimele decenii ca un rezultat al expansiunii civilizatiei industriale si progresul material care au afectat, insa, factorii de mediu si au dus la inrautatirea conditiilor mediului natural. Sub impactul dezvoltarii economice au fost poluate, mai mult sau mai putin grav, solul, apa si aerul, prin urmare au disparut sau sunt pe cale de dispa­ritie multe specii de plante si animale, iar omul s-a confruntat, la randul sau, cu diferite maladii cauzate de poluare, fenomen ce s-a extins alarmant, afectand toate tarile si continentele. S-a constatat, astfel, posibilitatea ca viitorul omenirii sa fie pus sub semnul intrebarii, daca, bineinteles nu se iau masuri energice de protectie a planetei.

In ultimii 40-50 de ani au aparut semne clare de imbolnavire a planetei: subtierea stratului de ozon, incalzirea globala, ploile acide, poluarea apelor, a aerului si a solului. Construind fabrici si uzi­ne, dezvoltand orasele si transporturile, defrisand padurile pentru a folosi lemnul si a mari suprafe­tele agricole, aruncand nepasator in apa si in aer cantitati mari de deseuri poluante, omul a stricat echilibrul natural existent in mediul inconjurator, asa incat uneori si-a pus in pericol insasi viata. Oamenii au inceput sa inteleaga necesitatea adoptarii unui comportament responsabil fata de natura, a corelarii intereselor lor de dezvoltare cu legile naturii, pentru ca Pamantul sa ramana o planeta vie.

Protectia mediului
Initiativa primului manual de educatie ecologica pentru scolari “Creeaza-ti mediul!”, a venit in 2004 initiat si sustinut de Holcim Romania, dezvoltat cu avizul si in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. Datorita succesului inregistrat, "Creeaza-ti mediul!" a fost introdus in oferta nationala a obiectelor optionale de studiu pentru elevii din clasele III-VII, aprobata de Ministerul Educatiei. In spatele manualului stau autorii: Carmen Manuela Cazan, Rodica Cherciu, Mihai Manda si consultantii de specialitate: Oana Dicu si Mihaela-Codruta Nedelcu, carora le aduc pe aceasta cale sincere multumiri pentru efortul depus. Pe langa manualele scolare destinate elevilor au fost realizate si ghidurile metodologice si planificarea orelor destinate cadrelor didactice.

Daca in occident avem deja de cativa ani in uz aplicatii si manuale in format electronic, la noi in tara, anul acesta in premiera nationala a fost lansat primul manual digital "Lectia verde - Creeaza-ti mediul!". Primul manual digital a fost dezvoltat cu ajutorul echipei Read Forward, fiind disponibil ca aplicatie pe iPad si online la adresa www.lectiaverde.ro. 

Manualul este alcatuit din 8 capitole si o introducere, astfel capitolul 1 raspunde la intrebarea “Cum s-a nascut Pamantul?”, capitolul 2 te invata notiuni generale despre “Mediul inconjurator”, capitolul 3 cuprinde “Factorii de mediu: lumina si caldura”, capitolul 4 este dedicat in intregime apei “Factorii de mediu: apa”, capitolul 5 este dedicat aerului “Factorii de mediu: aerul”, capitolul 6 este dedicat solului si subsolului“ Factorii de mediu: solul si subsolul”, capitolul 7 te introduce in lumea fascinanta a vietuitoarelor “Lumea vie”, ultimul capitol este dedicat protectiei mediului “Protectia mediului”.

Prin acest manual, Holcim Romania, alaturi de Ministerul Educatiei Nationale, doreste sa responsabilizeze elevii, parintii si intreaga comunitate locala, in vederea protejarii mediului inconjurator. Este excelenta initiava unui manual electronic ,cu atat mai mult cu cat tehnologia este prezenta peste tot, nu m-ar mira ca in cativa ani ghiozdanele traditionale, manualele traditionale si caietele, sa fie inlocuite cu un notepad sau o tableta. Lectia verde este disponibila si se poata descarca in varianta pentru tableta, in varianta PDF sau in varianta online.

2 comentarii:

  1. Protecția mediului ar trebui să fie materie obligatorie la mai multe clase. La început cât mai în joacă până la clasele mari unde efectiv să se meargă să se planteze un pom, să se facă o strângere a gunoaielor de pe trasee montane etc.
    Viitorul educației la noi în țară e pe drumul cel bun. Adică se vor schimbări. Până să le găsească pe cele bune, îmi este puțin milă de elevii de sacrificiu din ultimii ani.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt de acord ca Protectia Mediului sa fie materie obligatorie in invatamantul romanesc.
    Pai dupa '89 toate generatiile care au urmat au fost de sacrificiu, sper totusi ca in viitorul apropiat sa se definitiveze reforma in invatamantul romanesc.

    RăspundețiȘtergere

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro