Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Saint Patrick's Day !

Anual in data de 17 martie este sarbatorita Ziua Nationala a Irlandei si a parintelui ei spiritual Sfantul Patrick, sarbatoare care poarta numele de Saint Patrick’s Day. Pentru a intelege mai bine semnificatia acestei sarbatori si radacinile ei adanc infipte in istorie vin cu o completare la articolul scris acum cateva zile aici

Saint Patrick Apostolul Irlandei

Sfantul Patrick s-a nascut in jurul anului 385, fiind fiul unui colector de taxe roman, a copilarit in Bannavem Taberniae, undeva la gura raului Severn din Wales (Tara Galilor). In jurul varste de 16 ani, Patrick, a fost luat captiv in urma unui raid al piratilor in zona natala si dus in Irlanda unde a fost vandut ca sclav si obligat sa ingrijeasca animale pe muntele Slemish in Antrim County. In timpul sclaviei a trait in rugaciune si singuratate timp de 6 ani, dupa care a avut doua viziuni, in prima i se arata ca se v-a intoarce acasa, iar in a doua i se arata ca nava lui este gata si il asteapta. Manat de dorul de casa si tulburat de viziunile avute, Sfantul Patrick v-a pleca spre tarm parcurgand pe jos peste 200 de mile, pana este descoperit si recuperat de o nava si repatriat. Ulterior a studiat preotia in Auxerre, dupa care a fost sfintit episcop si i s-a incredintat o misiune in Irlanda, inlocuindu-l pe Sfantul Paladie care n-a rezistat numai un an pe pamant irlandez. Sfantul Paladie a plecat in Scotia unde a ramas sa-i converteasca pe scotieni pana la moarte. 

Sfantul Patrick a primit misiunea in Irlanda, tot in urma unei viziuni in care i s-a aratat in vis un inger ce avea in mana mai multe scrisori, dintre care el a ales pe aceea pe care era scris Vocea Irlandezilor, astfel i-a auzit pe irlandezi cum il chemau inapoi la ei. Invatand limba irlandeza in timpul sclaviei Sfantul Patrick a avut un atu in plus, fiind trimis de Biserica in Irlanda, unde ajunge in jurul anului 432. Sfantul Patrick a avut cea mai mare influenta in Evanghelizarea Irlandei, ramanand in istorie drept Iluminatorul Irlnadei sau Apostolul Irlandei. Sfantul Patrick a scris o carte autobiografica intitulata “Confesiuni” in care descrie cu lux de amanunte incercarile si dezamagirile pe care le-a trait in Irlanda. 

Saint Patrick's Day

Convertirea poporului irlandez nu a fost o misiune usoara, fiind deosebit de ostil si reticent, atacandu-l de multe ori pe Sfantul Patrick, insa acesta in ciuda obstacolelor a ramas fidel idealurilor sale convetind multi oameni la Crestinism, infiintand multe biserici si manastiri pe teritoriul Irlandei. Cel mai des Sfantul Patrick este infatisat in iconografie tinand in mana un trifoi, legenda spune ca a folosit simbolul trifoiului cu cele trei frunze care cresc dintr-o tulpina pentru a explica irlandezilor doctrina Sfintei Treimi si conceptul unui singur Dumnezeu in trei persoane (Tatal, Fiul si Sfantul Duh). Sfantul Patrick a decedat in ziua de 17 martie, existand mai multe legende cu privire la anul mortii, care poate fi intre 461-492. Nici locul exact al mormantului sau, nu se cunoaste exact, dar tot legendele spun ca ar fi fost ingropat la Saul locul primei sale biserici. O lespede de granit a fost amplasata pe locul traditional al mormantului sau din Downpatrick in 1899. 

Saint Patrick's Day - Bucuresti 2013

Sarbatoarea Sfantului Patrick era celebrata de irlandezi, ca un soi de zi nationala, inca din secolele IX-X, dar ziua oficiala a fost inclusa in calendarul catolic abia la inceputul secolului XVII. Ulterior in 1903 Ziua Sfantului Patrick a devenit sarbatoare nationala in Irlanda, iar in anii ’90 a aparut si Festivalul Sfantului Patrick. Festivalul Saint Patrick’s Day a fost celebrat pentru prima data in Bucuresti in anul 2008. Anul acesta v-a fi organizat tot in Bucuresti cel mai mare Festival Saint Patrick’s Day in perioada 15-19 martie, care v-a culmina in 17 martie cu o Parada de care alegorice insotite de cimpoieri, un Concert in aer liber organizat in Centrul Vechi al Capitalei la sfarsitul caruia v-a fi organizat un impresionanat foc de artificii. Haideti sa le aratam irlandezilor ca-i sustinem si apreciem participand la evenimentele organizate in cadrul festivalului, dar nu uitati culoarea oficiala este verdele care trebuie sa se regaseasca in tinuta si accesorii. 

Saint Patrick's Day

May the road rise up meet to you, 
May the wind always be at your back, 
May the sun shine warm upon your face, 
and rains fall soft upon your fields, 
May God hold you in the palm of His hand. 
Happy Saint Patrick’s Day!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro