Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Puntea fata

Rolul, conditiile impuse si clasificarea puntilor din fata 
 
Puntea din fata are rolul de a prelua si transmite cadrului sau caroseriei fortele si momentele ce apar din interactiunea rotilor cu calea si de a permite schimbarea directiei de deplasare a autovehiculului.

Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca puntea din fata sunt:
- sa fie suficient de rezistenta
- sa asigure o buna stabilitate a rotilor de directie,
- sa prezinte o uzura mica a partilor componente,
- sa aiba greutate proprie cat mai mica pentru a reduce cat mai mult greutatea proprie a autovehicului.

Clasificarea puntilor din fata se poate face dupa urmatoarele criterii:
Dupa rolul pe care il au:
- punti de directie,
- punti de directie si motoare.
Dupa tipul mecanismului de ghidare:
- rigide, cu oscilatia dependenta a rotilor,
- articulata, cu oscilatia independenta a rotilor. 

Constructiv, puntea rigida se obtine prin articularea fuzetelor cu ajutorul pivotilor de grinda rigida, ghidata fata de cadrul sau caroserie de obicei prin intermediul arcurilor in foi ale suspensiei. Puntea din fata rigida nemotoare se compune din grinda, avand la capetele articulate prin pivoti, fuzetele. Pentru coborarea centrului de greutate al automobilului, grinda puntii are partea centrala coborata in jos. Pentru obtinerea unei rigiditati mari la greutati mici, forma sectiunii grinzii este de dublu T (la unele punti se utilizeaza sectiuni tubulare, iar capetele, realizate separate, sunt fixate prin presare sau sudura). Transmiterea momentului motor la roti se face printr-o transmisie homocinetica bimobila, formata din arborele planetar, cuplajul unghiular de tip Weiss si arborele condus. Grinda rigida in cazul puntilor motoare este inlocuita printr-un carter, legat prin articulatiile cilindrice de fuzeta. Pe fuzeta tubulara se monteaza, prin rulmentii conici, butucul rotii, intr-o solutie de arbori planetari total descarcati de momentele incovoietoare. 

Puntea din fata articulata nemotoare este compusa din mai multe brate fixate de cadru sau de caroserie formand o suspensie independenta pentru fiecare roata.

In functie de planul de oscilatie, exista mai multe variante de punti articulate:
Plan de oscilatie vertical:
- paralel cu pivotii,
- cu bara de oscilatie.
Plan de oscilatie transversal:
- prin paralelogram,
- prin patrulater,
- cu mecanism cu culisa.
Plan de oscilatie longitudinal:
- printr-o bara de oscilatie,
- prin paralelogram.
Plan de oscilaţie diagonal:
- prin bare dispuse inclinat. 

Fuzeta este solidara cu cilindrul amortizorului hidraulic telescopic (care reprezinta biela mecanismului). Axa de pivotare (axa pivotului fals) la virarea rotii este determinata de axa comuna a articulatei sferice de legatura dintre biela si bratul inferior (manivela) si a articulatei tijei (culisa) a pistonului amortizorului. Mecanismele transmiterii fluxului de putere al motorului sunt: transmisia principala si diferentialul (dispuse in carterul comun cu al cutiei de viteze) si transmisia universala de tip tripoda dubla formata din cuplajul unghiular-axial si unghiular, legate de arborele planetar. Butucul rotii se monteaza prin caneluri pe arborele, iar prin rulmentii si pe fuzeta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro