Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Modulul de comanda al unei usi pe partea soferului

Pentru a ilustra modul in care mecatronica a revolutionat constructia automobilului, se va prezenta, ca exemplu, modulul de comanda a unei usi, care este atat de complex, incat necesita un microcontroller propriu. In comanda usii intervin 4 motoare: unul pentru inchiderea/deschiderea ferestrei, unul pentru blocarea/deblocarea usii in cadrul sistemului de blocare centralizata si alte doua pentru pozitionarea, dupa doua directii (x-y), a oglinzii retrovizoare. La acestea se adauga un sistem pentru incalzirea oglinzii retrovizoare. Un numar de intrerupatoare permit conducatorului auto sa efectueze manevrele dorite pentru actionarea celor patru motoare. Multe module de comanda a usilor includ si senzori, care sesizeaza gradul de inchidere/deschidere a ferestrelor, atingerea limitelor de sus/jos, aparitia unor obstacole.

Modulul de comanda cuprinde:

- interfata cu intrerupatoarele si senzorii.
- circuitele de comanda pentru motoare si rezistorul de incalzire a oglinzii: punti in H (complete) pentru fereastra si blocarea usii si semipunti pentru pozitionarea oglinzii, tranzistor de comanda a rezistorului de incalzire.
- circuite de comanda: microcontroller si interfata CAN-Bus.
- regulator de tensiune.

Implementarea pe scara larga a unor astfel de module, la milioane si milioane de vehicule, a impus proiectarea si producerea de circuite integrate specifice diferitelor functii.




Comanda este asigurata de un microcontroller de 8 biti, C505, dotat cu interfata CAN. Semnalul de la un senzor de curent din circuitul de putere al motorului pentru inchiderea/deschiderea ferestrei (linia A/D) poate fi utilizat pentru a sesiza eventuale obstacole in calea ferestrei sau limitele de inchidere/deschidere, materializate prin cresterea curentului in infasurarea motorului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro