Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Fotograma aeriana

Fotogramele aeriene au doua utilizari primare: intocmirea hartilor si fotointerpretarea. Pentru editarea de harti cu ajutorul fotogramelor se folosesc numeroase instrumente fotogrametrice. Una din functiile multor din aceste instrumente este sa elimine distorsiunea (caracterul variabil al scarii) rezultat al inclinarii axiale.
Cea mai importanta caracteristica a fotogramelor aeriene este ca ele pot fi vazute stereoscopic, sau in trei dimensiuni. Aceasta caracteristica este adevarata chiar daca ele sunt alb-negru, color, infrarosii, sau de orice alt tip si chiar daca sunt utilizate de catre fotointerpretor sau fotogrametrist.
Cand o arie este fotografiata din doua pozitii, cele doua fotograme rezultate nu sunt identice geometric. Cu toate acestea, creierul transforma cele doua imagini distincte intr-o imagine mentala 3D a suprafetei neregulate a terenului. Efectul stereoscopic da posibilitatea ca prin fotointerpretare sa fie extrase de pe fotograme multe tipuri de informaţii utile.

Specialistii din agricultura folosesc fotogramele pentru distributia si estimarea recoltelor, pentru controlul daunatorilor/parazitilor, pentru urmarirea folosirii terenului, a schimbarilor caracteristicilor urbane, dezvoltarii industriale si pentru cartografierea solurilor.
In hidrologie si geomorfologie, fotogramele aeriene se folosesc in studii privind controlul inundatiilor, poluarea apelor si modificarile liniei tarmului.
Folosind fotograme aeriene, geologii pot identifica tipurile de roci, pot determina structurile geologice si pot obtine informatii ajutatoare in detectarea depozitelor minerale si petroliere.
In silvicultura, fotogramele sunt intens utilizate pentru identificarea speciilor si reprezentarea distributiei acestora, pentru reprezentarea rezervelor forestiere si pentru controlul daunatorilor.
Cu ajutorul fotogramelor aeriene inginerii constructori culeg datele necesare construirii de autostrazi, diguri si conducte, pentru detectarea variatiilor de panta si pentru localizarea depozitelor de materiale de constructii (cum ar fi pietrisul si nisipul).

Tehnici de obţinere si prelucrare a fotogramelor 

Semnalizarea punctelor de reper (Premarcajul) 

Realizarea unei aerotriangulatii de buna calitate necesita realizarea premarcajelor inaintea zborului. Pentru premarcarea punctelor de control la sol sunt necesare urmatoarele date initiale:
- aria de aerofotografiere.
- pozitionarea punctelor de control la sol pe suprafata de aerofotografiere (trebuie urmarit ca aceste puncte sa nu aiba in jur obstacole care sa impiedice identificarea acestora in procesul de aerotriangulatie).
- imagine satelitara pentru a avea o situatie cat mai actuala asupra terenului unde se vor amplasa aceste premarcaje.

Tehnici de obtinere si prelucrare a fotogramelor

- controlul de la sol este facut de 4 receptoare de tip Trimble 4000 (avand ambele frecvente L1/L2). Receptoarele recunosc standardele geodezice si au fost calibrate.
- controlul de la sol se va baza pe puncte naturale bine definite, stabilite anterior.
- fiecare punct de control de la sol este coordonat folosind cel putin doua puncte nationale de triangulatie. Controlul de la sol este facut imediat dupa achizitionarea fotografiilor.

Frecventa duala a receptoarelor GPS este folosita pentru pozitionare in zbor la un interval de 0,5 secunde in timpul misiunii de fotografiere. Coordonatele colectate sunt pentru scara 1:15000 pentru a micsora numarul punctelor de control de la sol necesare procesului aerian de triangulatie.
Rezultat: fotogramele in format digital.
Aerotriangulatia
Pentru realizarea aerotriangulatiei se folosesc tehnici digitale care sa asigure precizia si acuratetea datelor prelucrate. 

Raportul de triangulatie aeriana include printre altele urmatoarele:
- proiectia punctelor de control de la sol si a celor de triangulatie.
- listele cu coordonate si procesul de determinare.
- parametrii de orientare pentru fiecare imagine.
- deviatiile standard si alte documentatii ale triangulatiei.
- pentru orientarea interioara si exterioara a fotogramelor si compensarea aerotriangulatiei se foloseste programul uSMART 8.52.1 care functioneaza in mediul Microstation v8.1 furnizat de firma Bentley Systems, Inc. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro