Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Elemente elastice ale suspensiilor

Arcurile din foi 

Avantaj: preia toate fortele (verticale, longitudinale si transversale), ce apar in contactul dintre pneu si drum fara a necesita elementele de ghidare suplimentare. 
Uneori, arcul in foi tine si locul elementului de amortizare.

Dezavantaje :
- greutate mare,
- frecare intensa intre foile de arc,
- necesita spatiu de amplasare mare,
- fiabilitate redusă. 

La oscilatiile suspensiei, intre foile de arc apar forte de frecare, care genereaza aparitia unor solictari ce se insumeaza cu solicitarile de intindere sau compresiune. Acestea duc la aparitia pe suprafata foilor de arc a unor microfisuri (zgarieturi), din care vor porni viitoarele ruperi ale foilor de arc. Fenomenul poate fi micsorat, prin reducerea frecarii dintre foi prin introducerea de unsoare cu praf de grafit inca din faza de montaj a foilor. O alta solutie este cea a adaugarii intre lamele a unor garnituri speciale din cauciuc sau material plastic. 



Arcurile elicoidale 

Avantaje fata de arcul in foi :
- durabilitate mai mare,
- greutate redusa, nu necesita intretinere in exploatare, fabricatie simpla, pret redus.

Arcurile elicoidale ale suspensiei se executa din bare de otel, de sectiune circulare. Datorita frecarilor interne mici, la folosirea arcurilor elicoidale se prevad intotdeauna amortizoare, ce functioneaza in paralel cu elementul elastic.

Caracteristica elementelor elastice cu arcuri elicoidale poate fi:
- liniara, in cazul unui arc cu forte de infasurare constant.
- progresiva, in cazul in care fortele de infasurare al spirelor este variabil.
- in trepte, in cazul utilizarii unui arc suplimentar sau elemente elastice din cauciuc care intra in functiune peste anumite sarcini verticale.

Arcurile bara de torsiune

Avantaje:
- durabilitate ridicata,
- greutate mica,
- distributie mai avantajoasa a sarcinilor pe cadru (in cazul dispunerii longitudinale),
- lipsa frecarilor interne.

Dezavantaje:
- proces tehnologic de executie mai complicat,
- dispunerea incomoda pe automobil,
- necesita lungimi mari de lucru.

Deoarece arcul de rasucire nu preia fortele longitudinale (de tractiune sau franare) si transversale, folosirea acestor elemente elastice necesita prezenta elementelor de ghidare. Arcurile bara de rasucire pot fi dispuse longitudinal sau transversal.
Constructiv, arcurile bara de torsiune se realizeaza in urmatoarele variante:
- o singura bara, de sectiune circulara, sau de sectiune dreptunghiulara,
- mai multe bare de sectiune circulara,
- lamele suprapuse. 

Folosirea arcurilor lamelare in locul celor de sectiune circulara duce micsorarea rigiditatii suspensiei si evitarea iesirii din functiune a intregului element elastic in cazul ruperii unei lamele. In general barele de rasucire sunt folosite ca stabilizatoare, in scopul micsorarii inclinarilor laterale a automobilului.

Elementele elastice din cauciuc

Sunt elemente profilate din cauciuc solicitate la compresiune. Elementele elastice din cauciuc se utilizeaza in suspensia automobilului, fie ca tampoane limitatoare amortizatoare de socuri, fie ca elemente elastice suplimentare. Folosirea lor numai ca elemente elastice principale este mai rara.

Avantaje:
 - confortabilitate marita a suspensiei, prin transformarea caracteristicii liniare a arcului in foi sau a celui elicoidal, intr-o caracteristica neliniara,
- sporesc durabilitatea arcurilor principale,
- nu necesita intretinere in exploatare,
- se monteaza usor,
- rezistenta mare si histerezis mic,
- constructie simpla si greutate redusa.

Dezavantaje:
- sagetile sau unghiurile de deformare relativ scazute,
- caracteristica elastica se modifica in timp prin imbatranirea cauciucului,
- mediul ambiant (temperatura, umiditatea, radiatiile, agentii chimici, etc.) au o influenta semnificativa asupra elementului de cauciuc.

Elementele elastice pneumatice 

Elementele elastice pneumatice se compun din doua armaturi: una superioara, fixata pe partea suspendata a automobilului, si una inferioara, fixata pe partea nesuspendata, unite etans cu un balon de diferite forme.
Balonul este confectionat din cord de nailon sau kapron, avand suprafata acoperita, la interior, cu cauciuc impermeabil, iar la exterior, cu un cauciuc rezistent la combustibil si ulei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro