Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Efectele zgomotelor si vibratiilor

S-a constatat ca zgomote de intensitate scazuta, dar suparatoare, care patrund in locuinta omului din circulatia exterioara sau din incaperile invecinate, datorita actiunii lor permanente, ziua si noaptea, se constituie in niste iritanti cronici ai organismului uman.

Zgomotele pot ajunge la urechea interna si prin conductie osoasa. Astfel, zgomote izolate de numai 40-50 dB sunt suficiente pentru a perturba odihna normala din timpul noptii. In timpul zilei nocivitatea acelorasi zgomote de intensitate scazuta depinde in primul rand de gradul de solicitare psihica a organismului uman. Deosebit de afectati de aceste zgomote sunt cei care presteaza o munca intelectuala sau presupune un grad de concentrare sau atentie deosebita. In acelasi timp organismul uman este supus unei suprasolicitari nervoase de durata care, prin efectul sau cumulativ, conduce la afectiuni psihice sau organice grave ca: hipertensiunea arteriala, diferite nevroze etc.

Evaluarea nocivitatii acestor zgomote slabe este dificila pentru ca influenteaza intr-un mod diferit sanatatea unor oameni care presteaza acelasi gen de activitate. Adaptarea organismului uman la actiunea zgomotelor este foarte limitata, asa-numita obisnuinta la zgomot manifestandu-se dupa un anumit timp ca o stare patologica de imbolnavire.

Destul de nocive si imediate sunt efectele unor zgomote cu nivele de tarie mai ridicate, ce depasesc cu 40-50 dB pe cele corespunzatoare gradului de audibilitate. In aceste cazuri, apar modificari in starea si functionarea organelor de simt si interne. De exemplu, s-a constatat o crestere a presiunii intra craniene, modificarea cordului si a respiratiei, o scadere a acuitatii uzuale si altele. La cresterea in continuare a nivelului de tarie, modificarile functionale ale sistemului nervos central si vegetativ pot deveni ireversibile sau pot fi insotite si de anumite leziuni organice.

Deoarece depind de factori obiectivi, efectele daunatoare ale zgomotelor se accentueaza insa daca actioneaza discontinuu sau sub forma de impulsuri, daca aparitia lor este imprevizibila sau daca sunt insotite de vibratii mecanice. Zgomotele foarte puternice al caror nivel de intensitate depaseste cu 85-90 dB pragul de audibilitate, pe langa faptul ca pot reduce la zero inteligibilitatea vorbirii, cauzeaza o pierdere treptata, pana la surditate, a sensibilitatii auditive. Surditatea permanenta poate sa apara dupa numai 4-5 ani de activitate in mediu cu zgomot deosebit de intens (exemplu industria siderurgica, textila etc). Afectiunile organului auditiv sunt insotite aici si de agravarea tulburarilor psihice si fiziologice amintite mai sus.

Astfel, dupa numai 3-4 ani de lucru intr-o industrie zgomotoasa, circa 70 % din muncitori sufera de afectiuni nervoase (dureri de cap, ameteli, stare de frica, iritabilitate sau stare emotiva semnificativa etc), aproape 40 % sunt bolnavi de gastrita sau ulcer duodenal si aproximativ 10 % prezinta hipertensiune arteriala.

Actiune negativa asupra organismului uman o au si vibratiile cu o frecventa mai mica de 20Hz (infrasunete). O prima situatie este cea in care vibratiile, actionand simultan cu zgomote, de intensitate apreciabila, sunt sesizate de alte organite ale urechii interne si conduc la o suprasolicitare a intregului organ auditiv. Aceste organite au maximum de sensibilitate in jurul frecventei de 1 Hz.

Analog, ca la nivelurile de intensitate si tarie ale zgomotelor, s-au introdus si pentru vibratii niveluri de intensitate si tarie numite vibrar si respectiv pal.

Nivelul de tarie a vibratiilor in pali este egal cu nivelul de intensitate in vibrari la frecventa de referinta de 1 Hz. Pentru aceasta frecventa se admite ca limita de percepere a acceleratiei valoarea de referinta: a0=3,16x10"3 m/s2. In prezent se mai utilizeaza si nivele in dB cu valorile de referinta a0=10'5m/s2 pentru acceleratie, v0=10"8 m/s pentru viteza si x=10"11 m pentru elongatie.

Efectele vibraţiilorşi zgomotelor se manifestă, funcţie de energiaşi direcţia lor de acţiune, prin deplasări relative, ruperi ale ligamentelor sau chiar hemoragii ale organelor interne.

O alta situatie este aceea in care numai anumite parti ale corpului omenesc, indeosebi mainile, sunt supuse direct actiunii vibratiilor produse de diverse unelte si instalatii. Astfel, se cunoaste sindromul de „degete albe" la muncitorii ce utilizeaza fierastraie mecanice si care consta intr-o degradare treptata a tesutului nervos si vascular al mainilor pana la pierderea completa a sensibilitatii tactile.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro