Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Efectele vibratiilor asupra utilajelor. Fenomenul de oboseala a materialelor

Astazi se considera ca oboseala este rezultatul unor curgeri locale de material sau, altfel spus, rezultatul combinatiei dislocatiilor si a concentrarilor locale de tensiuni. Orice alunecare intercristalina este insotita de o distrugere de material.
Primul semn vizibil al oboselii materialului, il constituie aparitia asa-numitelor benzi de alunecare. Sub influenta continua a vibratiilor, benzile de alunecare progreseaza si dau nastere unor mici fisuri care se propaga apoi prin material. Prin cresterea fisurii, tensiunea in materialul ramas devine atat de mare incat propagarea fisurii se accentueaza si se produce distrugerea prin oboseala.

Masurarea si analiza de vibratii si zgomot presupun o atentie cu totul deosebita. Acestea se pot face:
- pentru caracteristicile undei elastice la propagarea ei in mediul solid (vibratii), lichid (hidroacustica), gazos (acustica).
- pentru determinari fiziologice si medicale.
- pentru caracteristicile aparaturii folosite in scopurile de mai sus, ale aparaturii de comunicatii, de inregistrare si de redare a sunetului.

La masurarea zgomotului, se folosesc mai multe instrumente diferite. Instrumentul principal folosit la masurarea zgomotului este un manometru de sunet.
Anterior, se folosea un simplu manometru de sunet cu indicator. Astazi se folosesc instrumente digitale avansate capabile sa indice valoarea medie si nivelul de zgomot masurat in multe feluri.
Aceste asa-numite manometre de sunet integrate sunt capabile sa masoare nivelul de zgomot masurat echivalent, constant.
La masurarea zgomotului este important sa se calibreze instrumentul de masurare. Acest lucru se face de obicei cu ajutorul unui calibrator acustic. Calibratorul acustic este un aparat fixat microfonului instrumentului care are ca marime de iesire un anumit nivel de presiune a sunetului. Manometrul de sunet este astfel etalonat  incat sa indice nivelul corect de presiune a sunetului.
Zgomotul este de obicei masurat prin pozitionarea instrumentului de masurare direct la punctul de testare, apoi prin masurarea propriu-zisa.

Inregistrarile testarii pot fi trecute pe hartie, dar cel mai adesea la instrumentul de masurare este atasat un printer sau un inregistrator de nivel. Cand se ataseaza un printer, valorile masuratepot fi printate, de asemenea, pe o banda de hartie. Cand se ataseaza un inregistrator de nivel se poate printa un grafic, care arata variatia in timp a zgomotului. In cazul unor analize avansate ale zgomotului, zgomotul este de obicei inregistrat pe banda, apoi analizat intr-un laborator.

Astazi exista sisteme de masurare bazate pe computer. In principiu, astfel de sisteme de masurare constau dintr-un microfon atasat la un computer. Aceasta inseamna ca intreaga prelucrare de date se efectueaza cu ajutorul computerului. Zgomotul poate, de exemplu, sa fie inregistrat pe banda in-situ si apoi analizat cu ajutorul computerului in laborator.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro