Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Diagnosticarea puterii motorului prin metoda acceleratiei in gol

Determinarea puterii motoarelor prin metoda accelerarii in gol necesita o instalatie care sa permita masurarea concomitenta a vitezei unghiulare (omega), a acceleratiei unghiulare (epsilon) si a turatiei, si apoi sa se efectueze operatiile de inmultire, dupa introducerea unei constante (c’) caracteristica fiecarui tip de motor.

Masurarea acceleratiei unghiulare si a turatiei motorului se realizeaza prin montarea pe carcasa volantului a unui traductor inductiv sau utilizarea traductoarelor de turatie existente, care genereaza impulsuri a caror frecventa este direct proportionala cu turatia arborelui. Masuratorile se realizeaza la regimul termic normal (85-90 grade Celsius).

Dupa introducerea prin tastatura blocului de comanda a valorii constante (c) corespunzatoare tipului respectiv de motor si a valorii turatiei (n) la care urmeaza sa se determine puterea, de la mersul in gol incet se accelereaza brusc pana la cursa totala a dispozitivului de acceleratie (pedala sau parghie), astfel pe monitorul aparatului sunt indicate valorile acceleratiei unghiulare, turatiei si puterii motorului pe baza unor operatii de calcul, adica a produsului dintre acceleratia unghiulara, turatie si constanta c’ caracteristica fiecarui tip de motor. Pentru motoarele supraalimentate cu turbosuflanta valoarea obtinuta se amplifica cu un coeficient de corectie care depinde de presiunea aerului de supraalimentare.

Impulsurile electrice de la senzorul inductive de impulsuri sunt transformate in impulsuri de tensiune, in convertorul de frecventa-tensiune care apoi se transmit la un convertor tensiune-perioada. La valoarea nula a potentialului dat la iesirea convertorului tensiune-perioada se deschide numaratorul cu porti asa numitul contor care ramane deschis o durata de timp proportionala cu marimea masurata. In perioada in care este deschis contorul este alimentat cu impulsuri de frecventa constanta de la un generator de impulsuri cu frecventa stabila asa numitul oscilator. Numarul de impulsuri care trec prin numarator reprezinta rezultatul codificat al masuratorilor care dupa decodificare apare pe blocul de afisare numerica.

In ultimul timp, pe plan mondial s-au realizat instalatii perfectionate care permit masurarea si inregistrarea valorilor cuplului si puterii dezvoltate de motor la diferite unitati.

Avantajul metodei de determinare a puterii prin metoda accelerarii in gol consta in volumul redus de munca si timp la efectuarea testarilor. Dezavantajul metodei consta in existenta unor erori la determinarea puterii si complexitatea relativa mare a aparaturii de masurare.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro