Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Constructia rotilor autovehiculelor

Rolul rotilor echipate cu pneuri este de a prelua greutatea totala a autovehiculului, de a amortiza o parte din oscilatiile verticale si de a stabili contactul cu calea de rulare. Dimensiunile rotilor si proprietatile fizico-mecanice ale anvelopelor folosite la echiparea autovehiculelor influenteaza in mod direct si esential dinamicitatea, economicitatea si capacitatea de trecere ale acestora.

Rotile de autovehicul trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:
- sa asigure o aderenta cat mai buna.
- sa prezinte siguranta in exploatare.
- sa asigure o confortabilitate si economicitate bune.

Aderenta buna cu calea de rulare, pentru diferite regimuri de exploatare, permite transmiterea fortelor tangentiale de tractiune si de franare si a fortelor laterale contribuind la imbunatatirea dinamicitatii, calitatilor de franare, stabilitatii si maniabilitatii. Siguranta in exploatare este satisfacuta daca rotile au o rezistenta corespunzatoare si o etanseitate buna. Confortabilitatea este data de capacitatea partii elastice a rotii (pneul) de a amortiza oscilatiile si de a reduce zgomotul care se produce la rulare. Economicitatea este conditionata in principal de cantitatea de energie consumata la deformarea pneului (rezistenta la rulare), de capacitatea de incarcare, de durabilitatea si pretul acestuia.

In general discul rotii se executa prin presare din tabla de otel, dar in unele cazuri se folosesc si butuci cu spite turnate sau trase, pentru obtinerea unei rigiditati corespunzatoare la o greutate cat mai mica. Imbinarea discului cu janta se face prin sudura, pentru discul din tabla, prin imbinare mecanica pentru spitele trase, iar in cazul rotilor cu jante turnate din aliaje usoare, discul si janta formeaza corp comun. Ansamblul disc-janta se monteaza pe butucul rotii cu suruburi sau cu prezoane.

Configuratia si profilul jantelor se adopta in functie de particularitatile constructive ale autovehiculelor si de solicitarile la care sunt supuse rotile acestora.

In functie de solutiile constructive adoptate exista doua variante de jenti:
- jante nedemontabile - utilizate la rotile autoturismelor, autoutilitarelor usoare, de directie ale tractoarelor 4x2 si la rotile motoare ale tractoarelor de putere mica.
- jante demontabile cu profil cilindric sau putin conic utilizate la rotile autocamioanelor, autobuzelor, autoutilitarelor grele si la rotile motoare ale tractoarelor de putere medie si mare.

Jantele nedemontabile cu profil adanc, au urechi inalte profilate din umarul jantei, care asigura pneului o puternica stabilitate laterala. La aceste constructii marginile pneurilor folosite sunt elastice si flexibile, fiind permisa montarea lor direct pe janta profilata.

In cazul jantelor demontabile, cu profil putin conic, conicitatea de 5-15 grade creeaza posibilitatea unei centrari mai bune a pneului. Montarea pneului se face prin simpla impingere pe bordura fixa a jantei si prin fixarea bordurii demontabile cu inelul flexibil de inchidere, care se introduce in canal. Aceasta constructie permite montarea si demontarea usoara a pneurilor si asigura preluarea fortelor axiale. In cazul vehiculelor la care pentru puntea spate se folosesc roti jumelate (duble), profilul discului rotii este conceput astfel incat sa permita montarea ambelor roti pe butuc, simetric fata de planul de strangere si sprijin.

In cazul jantelor destinate pneurilor fara camera de aer trebuie acordata o atentie deosebita suprafetelor de etansare care nu trebuie sa prezinte neregularitati sau bombari locale.

Pneul sau ansamblul format din camera de aer si anvelopa, care se monteaza pe janta. Pneurile fara camera de aer se folosesc la rotile de autoturisme, cu tendinta de utilizare a acestora si la autovehicule grele.

Pentru a asigura functionarea normala a autovehiculului, pneurilor li se impun urmatoarele cerinte principale:
- sa amortizeze socurile.
- sa aiba o buna aderenta la calea de rulare.
- sa prezinte siguranta si rezistenta la deplasarea cu viteza mare.
- sa preia sarcinile repartizate pe roata.
- sa contribuie la asigurarea confortului calatorilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro