Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Constructia franelor cu disc

Avantaje 

- posibilitatea maririi suprafetelor garniturilor de frecare,
- distributia uniforma a presiunii pe suprafetele de frecare, uzarea uniforma a garniturilor si necesitatea reglarii mai rare a franei,
- suprafata mare de racire si conditii bune pentru evacuarea caldurii,
- stabilitate in functionare la temperaturi joase si ridicate,
- echilibrarea fortelor axiale si lipsa fortelor radiale,
- posibilitatea functionarii cu jocuri mici intre suprafetele de frecare, ceea ce permite sa se reduca timpul de intrare in functiune a franei,
- inlocuirea usoara a garniturilor de frecare,
- realizarea reglarii automate a jocului dintre suprafetele de frecare printr-o constructie mai simpla,
- nu produc zgomot in timpul franarii

Franele cu disc pot fi de tip deschis sau inchis. Cele de tip deschis se utilizeaza mai ales la autoturisme. Cele de tip inchis in special la autocamioane si autobuze.

Frana cu disc deschisa cu piston flotant si dispozitiv de reglare automata a jocului. Este compusa din disc montat pe butucul rotii si din cadrul (suportul) in care se gasesc pistoanele, prevazute cu garniturile de frictiune. Cadrul monobloc se monteaza flotant sau fix de talerul franei. In cazul de fata, cadrul este fixat rigid si prevazut cu doi cilindri de actionare.
Discul nu este protejat fiind expus prafului, noroiului, apei. Aceasta frana, datorita faptului ca discul se dilata putin in planul axial, permite ca jocul dintre disc si garniturile de frictiune sa fie mentinut la valori mai mici decat la franele cu tambur. In general, franele cu disc deschise nu poseda efect servo si prin urmare au o eficacitate slaba.

Frana cu disc inchisa, fata de frana cu disc deschisa, aceasta prezinta avantajul unei bune protejari impotriva patrunderii apei si murdariei, putand fi usor ermetizata. Aceste frane pot fi cu sau fara efect servo.

Frana cu disc inchisa, cu servoefect se compune din carcasa, fixata pe butucul rotii, discurile (cu garnituri de frictiune), bilele si cilindrii de actionare in timpul franarii.
Discurile de frictiune sunt apasate pe carcasa rotitoare. Corpul cilindrului de lucru este fixat pe disc, iar tija pistonului se reazema pe disc. La franare, cand discul se deplaseaza in raport cu celalalt disc, bilele se deplaseaza pe planurile inclinate in partea mai ingusta a santuletelor, distantand discurile si obligandu-le sa apese cu garniturile de frictiune pe carcasa rotitoare
Franele cu disc inchise avand suprafetele de frictiune foarte mari, prezinta avantajul unei uzari foarte reduse, datorita lucrului mecanic specific de frecare foarte mic. De asemenea, regimul termic este mai scazut decat la o frana cu saboti, echivalenta din punct de vedere al performantelor. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro