Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Clasificarea sistemelor de franare

Clasificarea sistemelor de franare 

Dupa rolul pe care il indeplinesc 
- sistemul principal de franare, sau frana principala sau de serviciu sau frana de picior (se utilizeaza la reducerea vitezei de deplasare sau la oprirea automobilului).
- sistemul stationar de franare sau frana de stationare, sau frana de mana, sau frana de parcare, sau frana de ajutor (mentine automobilul imobilizat pe panta timp nelimitat in absenta soferului, sau suplineste sistemul principal in cazul defectarii acestuia. Frana de stationare trebuie sa aiba un mecanism de actionare propriu, independent de cel al franei principale. Deceleratia recomandata pentru frana de stationare trebuie sa fie egala cu cel putin 30% din deceleratia franei principale. In general, frana de stationare preia si rolul franei de siguranta.
- sistemul suplimentar de franare sau dispozitivul de incetinire, (are rolul de a mentine constanta viteza automobilului, la coborarea unor pante lungi, fara utilizarea celorlalte sisteme de franare contribuind la micsorarea uzurii franei principale si la sporirea securitatii circulatiei. Se utilizeaza in cazul automobilelor cu mase mari sau destinate sa lucreze in regiuni de munte. 

Dupa locul unde este creat momentul de franare (de dispunere a franei propriu-zise)
- frane pe roti,
- frane pe transmisie. 

Dupa forma piesei care se roteste 
- cu tambur (radiale),
- cu disc (axiale),
- combinate. 

Dupa forma pieselor care produc franarea 
- frane cu saboti,
- frane cu discuri,
- frane cu bandă 

Dupa tipul mecanismului de actionare 
- cu actionare simpla,
- cu servoactionare,
- cu actionare mixta.

Dupa numarul de circuite prin care efortul se transmite catre franele propriu-zise 
- frane cu un singur circuit,
- frane cu mai multe circuite.

Sistemele de franare cu circuite multiple sporesc sensibil fiabilitatea acestora si securitatea circulatiei, fapt pentru care in unele tari este prevazută obligativitatea „divizarii" circuitelor la anumite tipuri de automobile. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro