Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Cifra cetanica

Cifra cetanica (CC) caracterizeaza usurint la autoaprindere a combustibilului pentru motoare cu aprindere prin comprimare. Este unul dintre principalii indicatori care caracterizeaza calitatea unui combustibil pentru motoarele diesel.

Cifra cetanica a unui combustibil se defineste prin compararea comportarii combustibilului cu cea a unui amestec etalon, format din hidrocarburi cu calitati de autoaprindere opuse. Drept hidrocarbura care se aprinde usor, adica are rezistenta la autoaprindere mica, se foloseste cetanul (C16H34), caruia i se atribuie, in mod conventional cifra cetanica CC=100. Drept hidrocarbura care se aprinde greu, adica are rezistenta la autoaprindere mare, se foloseste α-metil-naftalina (C10H7CH3 ), caruia i se atribuie, in mod conventional cifra cetanică CC=0.
Cifra cetanica este definita de procentul de cetan in volumul amestecului etalon.

Comparatia dintre comportarea combustibilului a carui cifra cetanica se determina si a amestecului etalon se face pe un motor special, CFR, al Comitetului Cooperativ pentru Cercetarea Combustibililor (Cooperative Fuel Research Committee), care permite realizarea unui raport de comprimare variabil, in conditii sandard, stabilite de Asociatia Americana de Incercari si Materiale (American Society for Testing and Materials) (ASTM). Exista doua metode de comparare: cea a raportului critic si cea a intarzierii la autoaprindere.
La determinarea cifrei cetanice prin metoda raportului critic, raportul de comprimare al motorului este micsorat pana nu mai apare autoaprinderea. Determinarile se fac si cu doua amestecuri etalon la care autoaprinderea nu mai apare la doua rapoarte de comprimare care incadreaza rezultatul obtinut pentru combustibilul masurat, cifra cetanica exacta rezultand prin interpolare liniara intre valorile date de amestecurile etalon.

Motoarele diesel merg bine cu motorina cu CC intre 40 si 55. O cifra cetanică mai mare inseamna o autoaprindere mai rapida, ceea ce permite realizarea unor motoare cu turatii mai mari, sau, la aceeasi turatie, ofera mai mult tip pentru completarea arderii, rezultand emisii de noxe mai mici.
Pentru CC mai mari de 55 aceste aspecte se plafoneaza.

In Europa, cifra cetanica a fost fixata la minimum 38 in 1994 si minimum 40 in 2000. Actual, standardul pentru combustibilii diesel in UE, Islanda, Norvegia si Elvetia este EN 590, care prevede o CC de minimum 46.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro